Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο περιθώριο της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απόφαση της Έκτακτης Συνόδου της Νεολαίας του κόμματος που διατυπώνει σε υψηλούς τόνους αρκετούς προβληματισμούς και ανησυχίες.
 
Λίγο πριν τη σύνοδο της ΚΕΑ το Σαββατοκύριακο, στην απόφασή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η λύση είναι περισσότερη αριστερά» και υπενθύμισε τον κίνδυνο αποξένωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούσε απέναντι σε «τεχνοκράτες, ειδήμονες και πολιτικά πρόσωπα του παλιού κατεστημένου». Έκανε αναφορές σε συγκεκριμένες συμπεριφορές στελεχών και έβαλε στο τραπέζι και μια σειρά από σοβαρά καταστατικά ζητήματα στην πορεία για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Από κάποιες πλευρές ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια της Νεολαίας να πάρει αποστάσεις από τη διεύρυνση ή να «φωτογραφίσει» στελέχη με δηλώσεις ή συμπεριφορές που προκάλεσαν αρνητικές εντυπώσεις ή, τέλος, να ενισχύσει τις προβληματικές που έχουν τεθεί από συγκεκριμένες τάσεις για την επιχειρούμενη διεύρυνση.
 
Δεν ταυτίζεται με τάσεις, στηρίζει τη Διεύρυνση  
 
Πηγές όμως της Νεολαίας, μιλώντας στο tvxs.gr αποσαφηνίζουν και μάλλον απορρίπτουν τις περισσότερες από τις ερμηνείες που δόθηκαν στο κείμενο  του Κεντρικού Συμβουλίου. Όπως επισημαίνεται, οι προβληματισμοί που τίθενται δεν ταυτίζουν τη νεολαία με καμία από τις τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε, φυσικά, αμφισβητούν την ανάγκη διεύρυνσης και μαζικοποίησης. Αντιθέτως, όπως αναφέρεται, η αναζήτηση συμμαχιών με προοδευτικό πρόσημο είναι στην ατζέντα της Νεολαίας και τα στελέχη της εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση, πολιτικά και οργανωτικά ως μια αυτονόητη διαδικασία για την Αριστερά, τώρα και πάντοτε.

Ads

Αυτό όμως που φαίνεται να βάζει στο επίκεντρο η Νεολαία είναι ο προβληματισμός για θέσεις και συμπεριφορές που εντοπίζονται στη διαδικασία της διεύρυνσης και απειλούν τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως μια γενικότερη τάση να καταστεί μια πολύ «θεσμική» ως και γραφειοκρατική αξιωματική αντιπολίτευση, που θα αυτοπροσδιορίζεται ως πόλος εξουσίας και όχι ως πολιτικός πόλος που εκπροσωπεί συγκεκριμένες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Αντανακλαστικά ριζοσπαστικού κόμματος
 
Συμπερασματικά, όπως αναφέρουν άνθρωποι της νεολαίας στο tvxs.gr, η ανακοίνωση αυτή ενόψει της ΚΕΑ θέλησε να υπενθυμίσει σε όλους, παλιούς και νέους που στηρίζουν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι παρά την αναγκαία προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρήσει τα αντανακλαστικά ενός ριζοσπαστικού κόμματος. Προφανώς και να υπενθυμίσει ότι, αυτονόητα, η φωνή της νεολαίας θα είναι πάντα πιο δυνατή και θα εκφράζει ανοιχτά τους προβληματισμούς της.
 
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τα πλέον ευήκοα ώτα, στους προβληματισμούς της νεολαίας, παραμένουν αυτά του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα και αυτό έχει τη σημασία του.