Σε, προσεκτική μεν, εμφανή δε, αναπροσαρμογή τακτικής έναντι της Τουρκίας οδηγεί την κυβέρνηση η κλιμάκωση της επιθετικότητας Ερντογάν – μια κλιμάκωση, που κορυφώθηκε χθες με την ευθεία σύνδεση από τον Τούρκο πρόεδρο της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Ads

Στην πράξη, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε – δημοσίως πλέον, και σε οξείς τόνους – τον συμψηφισμό, που όλοι φοβούνται εξ αρχής: Έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα «ανταλλαγής», ενεργοποίησε το όπλο του ψυχολογικού πολέμου κατά της Αθήνας και ανέβασε τους τόνους του μεγάλου εκβιασμού απέναντι στην Ευρώπη και την Δύση.

Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενη και η σκληρή απάντηση του Μαξίμου και δη, για πρώτη φορά, με επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου. Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το «γάντι», διέψευσε τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι ο ίδιος είχε δεσμευτεί για την παράδοση των «οκτώ», και διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό κι όχι σουλτάνο».

Πίσω από αυτή την απάντηση βρίσκεται η προφανής πλέον επιλογή της Άγκυρας να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως διαπραγματευτικό όπλο στο πόκερ της με την Δύση. Εν ολίγοις, δείχνουν να επιβεβαιώνονται οι φόβοι για απόπειρα μετατροπής της κράτησης σε «ομηρία» – γεγονός, που οδηγεί σε διπλωματική κλιμάκωση και την ελληνική πλευρά. 

Ads

Ενδεικτική επ’ αυτού είναι και η απάντηση που έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ερωτήθηκε, μιλώντας στον Real FM, εάν «δικαιώνεται ο Πάνος Καμμένος που μίλησε εξ αρχής για ομήρους».

«Ο κύριος Καμμένος από την πρώτη στιγμή, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, είχε πει ότι είναι πιθανόν η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο περιστατικό για λόγους πολιτικούς, διπλωματικούς, για λόγους εξωτερικής πολιτικής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας: «Στην πρώτη φάση της διαχείρισης του ζητήματος νομίζω και εμείς, η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή, προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε μια πολιτική γραμμή – αν θέλετε – διαπραγμάτευσης, η οποία δεν θα δημιουργούσε μείζον διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η βασική μας μέριμνα ήταν να μπορέσουμε να επιτύχουμε την επιστροφή των δύο στρατιωτικών όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην Ελλάδα… Φαίνεται ότι η Τουρκία προφανώς – ήταν μια ανησυχία μας από την πρώτη στιγμή – θέλει να το χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι έναν μήνα μετά δεν έχουμε καν κατηγορίες από τη μεριά της τουρκικής δικαιοσύνης για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, πράγμα το οποίο νομίζω ότι έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια». 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ακριβώς η καθυστέρηση στη έκδοση του κατηγορητηρίου είναι το στοιχείο που ανησυχεί πλέον περισσότερο την ελληνική διπλωματία και επιτείνει τις παρασκηνιακές πιέσεις και επαφές. Και η προσοχή, τόσο της Αθήνας όσο και της Ευρώπης, στρέφεται πλέον στην αυριανή συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου αναμένονται μηνύματα για πολλαπλά μέτωπα.

Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει αποσπάσει την δέσμευση του Ρώσου προέδρου ότι θα θέσει το ζήτημα των δύο στρατιωτικών στον Τούρκο ομόλογό του. Ωστόσο, η ευρύτερη ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ, το «παιχνίδι» του Ερντογάν με την Μόσχα στη Συρία, και οι επιδιώξεις ρωσοτουρκικής διείσδυσης στα δυτικά Βαλκάνια δημιουργούν εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες και δεν επιτρέπουν διπλωματικές βεβαιότητες…