Άφαντα είναι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που κατέληξε στην καταψήφιση της τροποποίησης του άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Vouliwatch.

Ads

Η αναθεώρηση του άρθρου 5 παρ. 2 για την απαγόρευση των διακρίσεων, η οποία προέβλεπε τη ρητή προσθήκη της απαγόρευσης διακρίσεων και βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού και είχε προταθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να συγκεντρώσει την υψηλή πλειοψηφία των 181 ψήφων για να περνούσε σε αυτή με την απλή των 151, καταψηφίστηκε από τη Βουλή.

Κατά τη διαδικασία 170 Βουλευτές ψήφισαν «κατά», 120 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 7 δήλωσαν «παρών».

Το Vouliwatch καταγράφει, μέσω του εργαλείου της πλατφόρμας votewatch, όλες τις ψηφοφορίες που διενεργούνται στη Βουλή. Από χθες, λοιπόν, η ομάδα αναζητά την αναλυτική ονομαστική λίστα της ψηφοφορίας για την καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών αλλά…εις μάτην! 

Ads

Όπως αναφέρει το Vouliwatch αποτάθηκε στη Βουλή, από όπου και ενημερώθηκε ότι κατ’ αρχάς η ψηφοφορία διεξήχθη με φανερή ονομαστική ψηφοφορία με κάλπη και όχι ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι οι Βουλευτές ψήφισαν σε τυπωμένα ψηφοδέλτια, τα οποία μετά πρέπει να σκαναριστούν και να μεταγραφούν ηλεκτρονικά, κάτι που θα πάρει σχεδόν ένα μήνα!

Το προεδρείο της Βουλής δήλωσε ότι αποφάσισε να παρακάμψει το ηλεκτρονικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο για τις ψηφοφορίες για να διεξαχθεί η ψηφοφορία «παραδοσιακά» και να διατηρήσει με τον αυτόν τον τρόπο το κύρος της διαδικασίας. 

Το Vouliwatch σημειώνει ότι η έλλειψη πληροφόρησης έγινε φανερή και από την αδυναμία του συνόλου των Μέσων Ενημέρωσης να παρουσιάσουν μια αναλυτική εικόνα της ψηφοφορίας ακόμη και μέρες μετά την ολοκλήρωσή της. Προφανώς λόγω του τρόπου πληροφόρησης. Η Βουλή θα τα δημοσιοποιήσει επίσημα και θα είναι στη διάθεση του κοινού σε 30 περίπου μέρες, όταν και θα έχει κοπάσει – ξεχαστεί η επικοινωνιακή αντιπαράθεση γύρω από αυτό ή και άλλα άρθρα της αναθεώρησης. 

«Εν έτει 2019, με δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που εξάγει άμεσα τα ονομαστικά αποτελέσματα, η Ελληνική Βουλή αποφάσισε να διεξάγει την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του κορυφαίου νόμου της χώρας «παραδοσιακά» και με σκόπιμη αδιαφάνεια ή έστω αργοπορία της διαφάνειας και ενημέρωσης του κοινού! Οι κρίσεις δικές σας», τονίζει το Vouliwatch και καταλήγει: 

«Θυμίζουμε ότι στην ισχύουσα μορφή του, το άρθρο 5 (παρ. 2) του Συντάγματος προβλέπει πως ‘όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο’.

Το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.:

image