Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με τους εκπροσώπους των δανειστών, δήλωσε πως «υπάρχουν τρία – τέσσερα σημεία που είναι ακόμη ανοιχτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο». Το απόγευμα της Τετάρτης συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την αποτίμηση της πορείας της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης. 

Ads

Όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών το ένα από τα «ανοιχτά» ζητήματα είναι το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη», εξήγησε. Ενδεικτικά ανέφερε το θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας πως «πρέπει να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Ένα δεύτερο σημείο διαφωνιών, συμπλήρωσε, είναι ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε πως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων τέθηκε σήμερα και βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια, καθώς συζητείται στο συνολικό σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ads

Νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με το Reuters, διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών. «Οι δανειστές, όπως και εμείς, επιθυμούν η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης να ολοκληρωθεί σύντομα, δηλαδή έως τα τέλη του έτους» τόνισε και πρόσθεσε: «συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις».