To αλαλούμ με την προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση της επιτροπής Πόθεν Eσχες της Βουλής μάλλον δυναμιτίζει, παρά βοηθά, τον προφανή στόχο του Μαξίμου: Να «σβήσει» – λίγο μέσα στη θύελλα της πανδημίας, λίγο μέσα στη ραστώνη του Αυγούστου – τον θόρυβο για το Πόθεν Εσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του και τα ανοιχτά ερωτήματα που παραμένουν ως προς τη μετοχική σχέση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη με τη γαλλική εταιρίαSCI PersonalVentures.

Ads

Η συνεδρίαση της επιτροπής Πόθεν Εσχες ήταν από καιρό προγραμματισμένη για την Τετάρτη, με αντικείμενο να εξετάσει τα Πόθεν Εσχες των πολιτικών αρχηγών. Αιφνιδιαστικά, χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται και παραπέμπεται στο φθινόπωρο. Το μεσημέρι όμως υπήρξε νέα διαρροή σύμφωνα με την οποία η συνεδρίαση τελικώς «επαναπρογραμματίζεται» και θα συνεδριάσει τελικά σε άλλη αίθουσα.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες που επικαλείται το documentonews.gr το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στη λίστα των υπό αρχειοθέτηση υποθέσεων, σχετικά με το Πόθεν Εσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους για τα φορολογικά έτη 2015 έως 2018. Η αποκάλυψη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με αποτέλεσμα στη συνέχεια η ΝΔ να ισχυριστεί πως «εκ παραδρομής» βρέθηκε το όνομα του πρωθυπουργου στη συγκεκριμένη λίστα. Μάλιστα ο Στ. Κελέτσης, από την πλευρά της ΝΔ, έριξε την ευθύνη σε κάποιον υπάλληλο, μιλώντας για «ατόπημα».

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την πολιτική σύγκρουση για το Πόθεν Εσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη – μια σύγκρουση που κλιμακώθηκε χθες το βράδυ μετα την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει στην επιτροπή Πόθεν Εσχες ο Παύλος Πολάκης – που, έτσι κι αλλιώς, είναι αναπληρωματικό μέλος της – και όχι ο Σπύρος Λάππας ως τακτικό μέλος.

Ads

Αμέσως μετά την σχετική ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούρας επικοινώνησε κατά τις πληροφορίες  με το Μαξίμου και έλαβε οδηγία να αναβάλει την συνεδρίαση, καθώς εκτιμήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικές πηγές, είχε σκοπό «να στήσει σόου Πολάκη» για το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού.

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν έντονη: «Το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη είναι τόσο καλώς καμωμένο, που πανικόβλητη η κυβέρνηση ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Πόσο ακόμα θα εξευτελίζεται το κόμμα της ΝΔ για να καλύψει τις παρανομίες και τα αποδεδειγμένα πλέον ψέματα του αρχηγού της;».

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, είναι πως προκύπτει παράνομη ιδιοκτησία γαλλικής εταιρείας από τη σύζυγο του πρωθυπουργού που δεν δηλώθηκε στο πόθεν έσχες, γεγονός το οποίο κατά την αξιωματική αντιπολίτευση συνιστά «μείζον ζήτημα διαφάνειας, ισονομίας και δημοκρατίας».

Και τα μηνύματα που εκπέμπονται δείχνουν πως η πίεση θα κλιμακωθεί, σε «πολιτικό και θεσμικό» επίπεδο προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα ανοιχτά ερωτήματα.

Εδώ, έχει σημασία και το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή και η τελευταία δημοσιοποίηση, από την «Αυγή» αυτή τη φορά, επίσημου εγγράφου του Εταιρικού Μητρώο της Γαλλίας με ημερομηνία 20/11/2020 στο οποίο η ΜαρέβαΓκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αναφέρεται ως ιδιοκτήτρια της εταιρίας SCIPersonalVentures.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το έγγραφο αυτό – με την επίσημη σφραγίδα των γαλλικών αρχών πλέον – αποδεικνύει ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού μέχρι και πριν από 8 μήνες παρέμενε βασική μέτοχος στην εταιρία κατά παράβαση του νόμου, και δεν την είχε μεταβιβάσει από το 2016 όπως η ίδια υποστηρίζει.

Η υπόθεση θα έχει όπως όλα δείχνουν και νομική συνέχεια, καθώς η εφημερίδα Documentoκαι ο Κώστας Βαξεβάνης που είχαν παρουσιάσει τα πρώτα έγγραφα απάντησαν την Τετάρτη με δικό τους εξώδικο στα δύο εξώδικα που τους είχε αποστείλει η κυρία Γκραμπόφσκι. Με το εξώδικο η σύζυγος του πρωθυπουργού εγκαλείται για «προσβολή» και συκοφαντική δυσφήμιση» και δηλώνεται ότι εάν δεν ανακαλέσει η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης να εγκαταλείψει τις γελοίες προσπάθειες για κουκούλωμα»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας τους οδηγεί από τον έναν αυτοεξευτελισμό στον άλλο. Χθες προσπάθησαν να αναβάλουν επ΄ αόριστον τη συνεδρίαση της Επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όπου επρόκειτο να συζητηθεί μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, επειδή δήθεν δεν υπήρχαν διαθέσιμες αίθουσες».

«Σήμερα, μετά την κατακραυγή, όρισαν άρον – άρον συνεδρίαση και επιχείρησαν να εντάξουν το όνομα του κ. Μητσοτάκη σε λίστα βουλευτών με εκκρεμότητες οι οποίες θα αρχειοθετούνταν.   Όταν πιάστηκαν και πάλι με τη γίδα στην πλάτη έσπευσαν να πουν, χωρίς να τους απομένει πια ίχνος αξιοπρέπειας, ότι το όνομα του κ. Μητσοτάκη βρέθηκε “εκ παραδρομής ” στη λίστα!», σημειώνει και προσθέτει: 

«Στη σημερινή συνεδρίαση ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ  κατέθεσε όλα τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ζήτησε επίσημα τον επανέλεγχο των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη. Τελικά η υπηρεσία που συνεπικουρεί το έργο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες θα ελέγξει τα νέα στοιχεία και θα καταθέσει σχετικό πόρισμα.  Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει τις γελοίες προσπάθειες να κουκουλώσει την υπόθεση και τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να προχωρήσουν στον απαραίτητο ουσιαστικό έλεγχο».