«Τώρα είναι η ώρα για πληροφόρηση και εκπαίδευση. Κατά της ξενοφοβίας. Κατά του ρατσισμού. Κατά του αντισημιτισμού» τόνισε ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, μιλώντας στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργάνωσε η Ισραηλιτική κοινότητα Αθηνών και η περιφέρεια Αττικής, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος αναφέρθηκε στα φαινόμενα αντισημιτισμού και ξενοφοβίας που παρουσιάζονται στην Ευρώπη και όχι μόνο και ευχαρίστησε τη βουλή των Ελλήνων και τις ελληνικές κυβερνήσεις για τις προσπάθειές τους να διατηρηθεί η μνήμη.

Ads

«Τους δικούς μας ώμους βαραίνει η ακριβής, η ορθή, στη βάση των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων, νοηματοδότηση των γεγονότων της «Τελικής Λύσης», η ένταξή τους στο ιστορικό γίγνεσθαι, η διασφάλιση του μέλλοντος απέναντι στο σαράκι του αναθεωρητισμού», υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και πρόσθεσε ότι «και καλούμαστε να πάρουμε εμείς τη σκυτάλη. Τη σκυτάλη της διαπαιδαγώγησης, της ανάλυσης, της ευθύνης. Της μέγιστης πρόκλησης της αντιμετώπισης των δύο συγκοινωνούντων δοχείων του αντισημιτισμού, της άγνοιας και του μίσους. Των δύο στοιχείων που συστηματικά ανοίγουν τον δρόμο σε συστηματικές πράξεις βεβήλωσης μνημείων όπως έγινε πρόσφατα με τα μνημεία του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Η Ρ. Δούρου αναφέρθηκε στον αγώνα που καλούμαστε όλοι να δώσουμε καθώς μεταβαίνουμε από την εποχή που υπήρχαν μάρτυρες στην εποχή που παραχαράσσεται η αλήθεια και ξαναγράφεται η ιστορία. «Αγώνας δύσκολος, που η έκβασή του δεν είναι δεδομένη» είπε και σημείωσε ότι «με τον αγώνα και την αγωνία να κερδίσουμε το στοίχημα ζωής των σελίδων μνήμης. Το στοίχημα του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης, της διαφορετικότητας, της ανεκτικότητας. Το στοίχημα της ανθρωπιάς. Το στοίχημα της μνήμης όχι ως πεπερασμένο παρελθόν αλλά ως παρόν. Και ως μέλλον. Για να καταστήσουμε αδιαμφισβήτητη αξία του σήμερα και του αύριο το «δεν ξεχνώ», το «δεν ξεχνάμε»».

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς ο οποίος αναφέρθηκε στην άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκίστικων κινημάτων στην Ευρώπη ως αιτία της παγκοσμιοποίησης και της αύξησης των ανισοτήτων.

Ads

Τέλος, ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου ο οποίος μίλησε για την συνείδηση της ευθύνης και τόνισε ότι πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για να μη ξανασυμβούν τέτοιες θηριωδίες.