Διαψεύσθηκαν όσοι ήλπιζαν ότι μετά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, τα ποσοστά της θα άρχιζαν να «πέφτουν». Οι ψηφοφόροι που επέλεξαν το νεοναζιστικό μόρφωμα πλέον ξέρουν καλά περί τίνος πρόκειται και από ό, τι φαίνεται… δεν τους νοιάζει. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι παγιώνεται το ποσοστό των ψηφοφόρων της Χ.Α, λέει στο tvxs.gr ο Δημήτρης Ψαρράς , δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής».

Ads

 
Η «συνταγή» της υιοθέτησης μέρους της ατζέντας της Χ.Α από την κυβέρνηση και πρόσφατα από τον υποψήφιο δήμαρχο Άρη Σπηλιωτόπουλο, τονίζει ο δημοσιογράφος, όχι μόνο έχει αποτύχει, αλλά πολύ περισσότερο «νομιμοποιεί» τα ρατσιστικά της προτάγματα. Όσο για τα αίτια του φαινομένου της Χ.Α, από ό, τι φαίνεται η οικονομική κρίση ήταν απλώς η αφορμή.

 
Τα αποτελέσματα του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την άνοδο των ποσοστών της ΧΑ σε δήμο Αθηναίων και περιφέρεια Αττικής κυρίως, πώς μπορούν να ερμηνευτούν;

Πανελλαδικά δεν μιλάμε για πολύ μεγάλη άνοδο. Ωστόσο το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι βλέπουμε πλέον να παγιώνεται το ποσοστό των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Υπάρχει μια μερίδα του εκλογικούς σώματος που φαίνεται να παρουσιάζει μια σταθερή στάση ψηφίζοντας το νεοναζιστικό κόμμα, κάτι που δεν υπήρχε πριν το 2012. Από την άλλη είναι επίσης ανησυχητική η έμμεση επιρροή που έχει η ΧΑ  ιδίως σε υποψηφίους ή πολιτικούς της συντηρητικής παράταξης, στους οποίους «προκαλείται» ο πειρασμός να υιοθετήσουν μέρος της ατζέντας της, όπως ο Α. Σπηλιωτόπουλος με το τζαμί. Αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ότι είναι λάθος συνταγή η υιοθέτηση της ατζέντας της Χ.Α, γιατί πολύ περισσότερο νομιμοποιεί τα προτάγματα και τα συνθήματά της παρά τραβάει τους ψηφοφόρους προς μια άλλη πλευρά.
 
Αυτοί οι ψηφοφόροι, είναι νεοναζί, είναι ακροδεξιοί, δεν ξέρουν…;

Ads

Δεν μπορεί κανείς πλέον να ισχυριστεί ότι οι ψηφοφόροι της ΧΑ δεν ξέρουν. Κατά ένα μέρος, δεν τους πειράζει το γεγονός ότι η ΧΑ είναι νεοναζιστικό κόμμα, γι’ αυτούς είναι σημαντικότερο το μήνυμα που θέλουν να δώσουν μέσω αυτής της ψήφου. Είναι τόσο ακραίο το μήνυμα που περνάει αυτή οργάνωση, ώστε ακόμα και το ενδεχόμενο της πολιτικής βίας μέχρι του σημείου της πολιτικής δολοφονίας είναι αποδεκτό από αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων. Δυστυχώς αυτό αποδεικνύεται. Το σοβαρό είναι ότι η ΧΑ έχει συνδεθεί με ένα κομμάτι της ελληνική κοινωνίας, παρόλο που όλος αυτός ο κόσμος μπορεί να μην είναι οργανωμένος με τη μορφή των ταγμάτων εφόδων για παράδειγμα.
 
Οι τωρινοί ψηφοφόροι της ΧΑ είχαν παρόμοια ιδεολογία και πριν εμφανιστεί η οργάνωση;
 
Η εξτρεμιστική ακροδεξιά δεν γεννήθηκε το 2012 στην Ελλάδα, υπήρχε. Αποδεικνύεται από την ύπαρξη αποστράτων αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας, αλλά ακόμη και εν ενεργεία αστυνομικών, στις εκλογικές λίστες της Χρυσής Αυγής. Από την άλλη ο μύθος ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε το «μικρόβιο» του ρατσισμού και της ξενοφόβιας και η άποψη ότι επειδή είχαμε περάσει σχετικά πρόσφατα μια δικτατορία δεν έχουμε και το «μικρόβιο» της ακροδεξιάς, έχει καταρρεύσει. Απλώς, οι οπαδοί τέτοιων σχημάτων βρίσκονταν ως ομάδες ή ως τάσεις στο εσωτερικό των δύο μεγαλύτερων, ως τώρα,  κομμάτων, κυρίως της ΝΔ αλλά και ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, στο εθνικιστικό του κομμάτι. Αν κανείς θεωρήσει ότι για όλα φταίει η περικύκλωση του έθνους μας από τους ξένους, ότι για όλα φταίνε οι ξένοι, οι άλλοι, οι εισβολείς, τότε φτάνει εύκολα στη στήριξη ενός τέτοιου κόμματος.
 
Αυτή η άποψη ήταν δημοφιλής και παλαιότερα, σωστά;

Αυτό μπορεί να είναι και πλειοψηφική τάση στην κοινωνία μας.  Εξάλλου οι θεωρίες συνωμοσίας είναι πολύ δημοφιλείς στη χώρα μας. Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στη δημοσιότητα μια παγκόσμια έρευνα για τον αντισημιτισμό που εμφανίζει την Ελλάδα πρώτη με διαφορά στην Ευρώπη. Αυτό το στοιχείο υπήρχε και πριν έρθει η Χ.Α.

Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση ήταν η αίτια ή η αφορμή για την άνοδο της ΧΑ;
 
Όχι δεν ήταν η αιτία. Ήταν αυτό που όξυνε και επιτάχυνε την οργανωμένη εμφάνιση ενός τόσο ακραίου σχήματος όπως η Χ.Α. Αλλά από μόνη της η οικονομική κρίση δεν μπορεί να ισχύει ως εξήγηση, διότι στην Πορτογαλία και στην Ισπανία που επλήγησαν από την κρίση, δεν είδαμε ναζιστικά κόμματα. Επομένως είναι κάτι βαθύτερο που αφορά την ελληνική κοινωνία. Και γι’ αυτό, παρά τις αποκαλύψεις για τη δράση της Χ.Α, σε επίπεδο δημοφιλίας διατηρούν μια πολύ αξιοπρόσεκτη δύναμη.
 
Πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Χ.Α  με πολιτικό αντίλογο;
 
Ναι, αλλά μια συζήτηση στην οποία ο ένας θα λέει «όχι δεν έχει γίνει το Ολοκαύτωμα» και ο άλλος θα προσπαθεί να του εξηγήσει ότι έχει γίνει, δεν μπορεί να γίνει, είναι άνιση. Θεωρώ ότι πρέπει η Δημοκρατία – όχι ένα κόμμα μόνο- με όλους τους θεσμούς της να έχει απαντήσεις στα προκλητικά ερωτήματα που θέτει στον ελληνικό λαό η ΧΑ. Από τα πιο απλά, όπως το μεταναστευτικό και το κοινωνικό, μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως τα ιστορικά ζητήματα και την εθνική ταυτότητα.