Συγκρατημένη άνοδο των βάσεων στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο (θετικές, υγείας και τεχνολογικές επιστήμες) και μεγαλύτερη άνοδο στο πρώτο (ανθρωπιστικές επιστήμες, νομικές) δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων. Αντίθετα πτώση βάσεων αναμένεται να καταγραφεί στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο (οικονομία και διοίκηση), όπου οι υποψήφιοι είναι κατά 20,6% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Ads

Σύμφωνα με το Βήμα, η άνοδος των βάσεων θα ήταν μεγαλύτερη εάν το υπουργείο Παιδείας δεν διέθετε επιπλέον 20% των θέσεων των ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά όλων των υποψηφίων. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα οριακή άνοδος αναμένεται στα υψηλόβαθμα τμήματα (ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές σχολές) και γενικότερα στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ η άνοδος των βάσεων αναμένεται να είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Υπενθυμίζεται πως φέτος θα υπάρξουν και ορισμένες αλλαγές στη διαδικασία μετεγγραφών. Όπως υπογραμμίζει το Βήμα καθώς εφέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να «ανεβούν» τα τμήματα που βρίσκονται στην Περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων (π.χ., το Μαθηματικό Τμήμα Σάμου, το Τμήμα Φιλοσοφίας της Καλαμάτας ή το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Μυτιλήνης). 

Μεγάλα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση καταγράφονται στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 (69,46%), στην Ιστορία Γενικής Παιδείας (60,63%), στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 (60,33%), στην Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης (49,76%) και στα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης (41,65%). Σημειώνεται πάντως, ότι τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ads

Εξάλλου, περισσότεροι ήταν οι αριστούχοι εφέτος (βαθμός 18-20) στη Φυσική Γενικής Παιδείας (46,52%), τη Βιολογία Γενικής Παιδείας (30,48%), τη Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης (26,97%), την Ηλεκτρολογία Τεχνικής Κατεύθυνσης 1 (37,74%), τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας (24,17%).

Τα στοιχεία όπως δημοσιεύονται στο Βήμα

Πίνακες κλιμάκωσης βαθμολογίας

 

Στατιστικά βαθμολογιών Γ Τάξης

 

Στατιστικά άνω του 10 – Κατευθύνσεις

 

Στατιστικά άνω του 10

 

Αριθμοί προσέλευσης

 

Αριθμοί προσέλευσης – Κατευθύνσεις

 

Κλιμάκωση γενικού βαθμού πρόσβασης