Η αντίστροφη μέτρηση για την εξουδετέρωση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει και οι αρχές βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να μετακινηθούν με ασφάλεια οι 72.000 κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Ads

Η βόμβα εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Νέα Μοναστηρίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, και η επιχείρηση απομάκρυνσης κι εξουδετέρωσης του βλήματος θα γίνει την Κυριακή.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης επιτάσσει προληπτικά, από τα ελληνικά και διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας, την υποχρεωτική απομάκρυνση του πληθυσμού που κατοικεί σε ακτίνα 1,9 χλμ., από το σημείο εντοπισμού της βόμβας για τέσσερις έως οκτώ ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ήδη από αύριο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αρχίσουν να διανέμουν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί πόρτα – πόρτα, ενώ οι σχετικές οδηγίες αλλά και οι χάρτες εκκένωσης θα αναρτηθούν και σε δημόσιους χώρους αλλά και σε κάθε κτίσμα των δήμων Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο διαδραστικός χάρτης με τα σημεία, τα οποία θα εκκενωθούν, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr).

Πως θα απομακρυνθεί ο κόσμος

Η μετακίνηση των χιλιάδων πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης θα γίνει με λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Ήδη ο Οργανισμός έχει προβλέψει την επιστράτευση 50-60 οχημάτων και 100 περίπου ατόμων προσωπικού για να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία μετακίνησης, ενώ αν χρειαστεί θα είναι σε ετοιμότητα κι επιπλέον οχήματα. Για τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα διατεθούν ειδικά οχήματα, με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Κάθε λεωφορείο θα συνοδεύεται από ασθενοφόρο και πυροσβεστικό όχημα, ενώ η τροχαία θα υποδείξει τα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης.

Η μετακίνηση με τα λεωφορεία θα είναι δωρεάν, ενώ για τη μεταφορά των ΑΜΕΑ με τα ειδικά οχήματα οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν από νωρίτερα στο τηλέφωνο 2313 302170.

Επίσης, κάτοικοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να επικοινωνήσουν το αργότερο μέχρι το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου με το ΕΚΑΒ (166) για την ασφαλή μεταφορά τους.

Πώς θα εξουδετερωθεί η βόμβα

Τριμελής ομάδα στρατιωτικών από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τη βόμβα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ), Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

«Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φανιός, διευκρινίζοντας ότι η βόμβα είναι αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης.

Στρατιωτικοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς έχουν εξουδετερώσει περισσότερα από 23.000 βλήματα, διαφόρων διαμετρημάτων, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ) στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Το Τάγμα επιχειρεί επίσης και στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, όπου έχουν εξουδετερωθεί 14 ενεργές βόμβες αεροπορίας στην περιοχή όπου γίνεται διαπλάτυνση αεροδιαδρόμου.

Σε ετοιμότητα

Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής κατάστασης βρίσκονται και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), καθώς πέραν του εσωτερικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που έχει πρόσφατα επικαιροποιηθεί, εκπονήθηκε και πρόσθετο σχέδιο με επιπλέον μέτρα, με αφορμή την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας στο Ελευθέριο Κορδελιό την ερχόμενη Κυριακή. Οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ βρίσκονται σε απόσταση 700 μέτρων από το σημείο που εντοπίστηκε η βόμβα.

Στο μεταξύ, 15 πρατήρια  καυσίμων που βρίσκονται στην περιοχή εκκενώνουν προληπτικά τις δεξαμενές τους για παν ενδεχόμενο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η ΕΥΑΘ, καθώς δύο αγωγοί ύδρευσης, από τους οποίους υδροδοτούνται -μεταξύ άλλων- το Κορδελιό και η περιοχή μέχρι τις φυλακές Διαβατών, βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενός μέτρου από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα. Τα συνεργεία της εταιρείας βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να παρέμβουν άμεσα, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.