Όταν ο Δημήτρης Μάρδας, μίλησε για ένα ελληνικό νησί που θα γίνει το «θερινό Νταβός» στη Βουλή, οι περισσότεροι το θεώρησαν στοιχείο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο τον υφυπουργό Εξωτερικών, δεν είναι μια πρόταση της τελευταίας στιγμής αλλά το αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που ξεκίνησε από το 2013. Μια πλήρως συγκροτημένη πρόταση.

Ads

Το νησί που θα γίνει «θερινό Νταβός» έχει όνομα και αυτό είναι Αιγιλεία. Βρίσκεται απέναντι από τα Νέα Στύρα στην Εύβοια και προτείνεται γιατί βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη, έχει ιδανική χωροταξική διαμόρφωση, το κατάλληλο μέγεθος και δεν αποτελεί περιοχή Natura. Τα χαρακτηριστικά αυτά εκτιμάται, λοιπόν, ότι κάνουν την Αιγιλεία ιδανική για να μετατραπεί  στο «Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας» (Arts and Philosophy Island), δηλαδή σε ένα σύγχρονο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο.  

Η «ιδέα» εντάσσεται σε ένα σύνολο αναπτυξιακών προτάσεων που κατατέθηκε από τον Δημήτρη Μάρδα – τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών – τον περασμένο Ιούλιο στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής πολιτικής και έτυχε θετικής υποδοχής. Η σχετική μελέτη – πλην του νησιού – είχε δημοσιευτεί από τον Αύγουστο του 2013 στο τεύχος 2 των Οικονομικών Χρονικών του Οικονομικού Επιμελητηρίου και περιλαμβάνει αναπτυξιακές προτάσεις για τη βιομηχανία, τη γεωργία αλλά και τον θεματικό τουρισμό.

«Οι προτάσεις είναι δουλεμένες εδώ και καιρό» λέει ο Δημήτρης Μάρδας στο tvxs.gr. «Πλέον αποτελούν τη δουλειά μου που συνδέεται άμεσα με τις ξένες επενδύσεις. Η πρόταση είναι συγκροτημένη και συγκεντρώνει το κυβερνητικό ενδιαφέρον. Τώρα αναζητούμε τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου».

Ads

Πως θα είναι το «θερινό Νταβός»

Σύμφωνα με την πρόταση, στο νησί θα αναπτυχθεί ένα Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο που θα αποτελείται από Συνεδριακά κέντρα εργασίας και από Εθνικές Εστίες Πολιτισμού (εθνικοί ξενώνες για κάθε χώρας μέλος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας), ένα μεγάλο Συνεδριακό κέντρο, ζώνη φιλοξενίας επισκεπτών (ξενοδοχείο, εστιατόρια, «αγορά», κλπ), ζώνη αναψυχής και αθλοπαιδιών, και ζώνη ανοικτού ‘αρχαιοελληνικού’ θεάτρου.

Στο νησί θα αναπτυχθούν πρότυποι αμπελώνες και ελαιώνες με παραδοσιακό οινοποιείο και ελαιουργείο, σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις. Η φιλοσοφία ανάπτυξης του νησιού θα καθορίζεται από τις αρχές της Οικολογίας και της Αειφόριας, αφού οι χώροι πρασίνου θα καταλαμβάνουν περισσότερο από τα 4/5 του νησιού. Η κίνηση στους δρόμους θα γίνεται μόνο με ηλεκτρικά αθόρυβα οχήματα, ποδήλατα και οποίο άλλο μέσο έχει μηδενικούς ρύπους. Τα κτήρια θα είναι βιοκλιματικά, χαμηλά, πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον, με πολύ πράσινο, ακόμα και στην οροφή τους και εξωτερικά λιτά, έτσι ώστε οπτικά να ενσωματώνονται στο τοπίο.

Οι Εθνικές Εστίες Πολιτισμού θα ανήκουν, θα διαχειρίζονται και θα αποτελούν το «σπίτι» της κάθε χώρας με μεγάλη αίθουσα εκθέσεων και εκδηλώσεων. Το μέγεθος θα είναι ανάλογο με την επιθυμία κάθε χώρας. Οι εστίες θα χρησιμοποιούνται σε όλη την διάρκεια του έτους έτσι ώστε, με χαμηλό κόστος, να φιλοξενούν πολιτιστικές, επιστημονικές, αθλητικές εκδηλώσεις, όπως και διεθνή σεμινάρια, συνέδρια, συσκέψεις κορυφής, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού.

Πως θα χρηματοδοτηθεί

Το ύψος της επένδυσης στην Αιγιλεία εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 1,6 δις €. «Οι εγκαταστάσεις θα χτιστούν από κεφάλαια ξένων κυβερνήσεων των κρατών που θα προθυμοποιηθούν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα. Θα κληθούν μόνο χώρες – κράτη μέλη του ΟΗΕ. Το κάθε κράτος θα έχει την χρήση του οικήματος που θα χτίσει ενώ θα συμμετέχει οικονομικά και στους κοινόχρηστους χώρους. Η Ελλάδα θα δημιουργήσει κάποιες υποδομές, όπως το αστυνομικό τμήμα και το λιμάνι, όμως η συμμετοχή του ελληνικού κράτους θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με την επένδυση» εξηγεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας. «Στόχος του εγχειρήματος είναι να δημιουργηθεί συνεδριακός τουρισμός. Στο νησί θα μπορούν να γίνονται συγκεντρώσεις αρχηγών κρατών ενώ τα κράτη θα μπορούν κάλλιστα να οργανώνουν συναντήσεις πρεσβευτών, ειδικά το καλοκαίρι που δεν θα υπάρχουν συνέδρια».

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τα έργα θα γίνουν με βάση τις καλύτερες προτάσεις που θα κατατεθούν και από ανάδοχους διεθνούς κύρους οι οποίοι θα επιλεγούν μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς. Από την στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση θα εκχωρήσει την χρήση της Νήσου Αιγίλειας, θα απαιτηθούν περίπου 1-1,5 χρόνια για την προετοιμασία και 3-4 περίπου χρόνια για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.