Η διαδικασία αποζημίωσης για τις καταστροφές στις οικίες και τις οικοσκευές από την νεροποντή της Παρασκευής αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, με τη γενική γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας Φωτεινή Μπέκου και τους δημάρχους Δυτικής Αττικής και Πειραιά. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός χαρτών χαρτών με τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Ads

Για τις αποζημιώσεις οι πολίτες θα πρέπει να καλούν τον εκάστοτε δήμο και στη συνέχεια τριμελής επιτροπή θα πηγαίνει στις οικίες των πληγέντων για να εκτιμήσουν τη ζημιά. Θα ακολουθεί η κατάθεση σχετικής αίτησης από το κάθε νοικοκυριό ώστε να δοθεί η αποζημίωση. Το Υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία θα κινηθεί γρήγορα. 

Τη Δευτέρα θα μεταβιβαστούν στο Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία των ζημιών, ενώ θα ξεκινήσει η καταγραφή και στις επιχειρήσεις από τις πλημμύρες. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην αυτοτελή διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15-17, Τ.Κ. 11547, τηλ. επικοινωνίας 2132063663 και 2132063655).

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας οι πληγέντες θα λάβουν επίδομα περίπου 590 ευρώ ενώ η αποζημίωση για τις ζημιές θα κυμαίνεται από 1100 ευρώ μέχρι 5.800 ευρώ ανάλογα την περίπτωση. Ειδικότερα:

Ads

Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:

  • Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
  • Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.
  • Αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  • Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις. 

Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:

  • Ο αριθμός μελών οικογένειας
  • Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)
  • Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 80 τ.μ.)
  • Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.
  • Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας. 
  • Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:
  • Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
  • Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος
  • Αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.
  • Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα σε 25 δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε το απόγευμα στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφάλης.

Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την Πυροσβεστική είναι: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδώνας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.