Οδύνη για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου, σύζυγου και πάτερα αλλά και ερωτηματικά για το τι συνέβη, συνιστούν το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά την πτώση του μιράζ 2000-5 έξω από τη Σκύρο. 

Ads

Το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα κατά τη φάση προσέγγισης για προσγείωση στο αεροδρόμιο της 135 σμηναρχίας μάχης, μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής  στο Αιγαίο. Δίνοντας μια πρώτη εικόνα για το τι συνέβη, ο αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας, Φώτης Κουβέλης σημείωσε:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία. Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος. Συνεχίζονται οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο. Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο».

Ηδη συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης για τα αίτια του δυστυχήματος, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου. Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».

Ads

Σύμφωνα με το euronews, στην θαλάσσια περιοχή της πτώσης βρέθηκαν συντρίμμια, η κάσκα του πιλότου, η μικρή σωστική λέμβος και το κιτ επιβίωσης.

Τριήμερο πένθος στις ‘Ενοπλες Δυνάμεις

Ο θρήνος στις ένοπλες δυνάμεις για τον χαμό του 34χρονου σμηναγού  Γεώργιου Μπαλταδώρου, πατέρα δύο παιδιών, εκφράζεται ήδη και με το τριήμερο πένθος σε όλα τα όπλα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

«Θερμά συλλυπητήρια στην Πολεμική μας Αεροπορία και στην οικογένεια του σμηναγού (Ι) Γιώργου Μπαλταδώρου που χάθηκε σήμερα στο Αιγαίο στην εκτελεση του καθήκοντος», εκφράζει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Κωσταράκος σημειώνει: «Φρουρός του Αιγαίου για πάντα».

Διαβάστε επίσης

Το αρχικό tweet του υπουργού ‘Αμυνας

Την τραγική είδηση της απώλειας του πιλότου του Mirage 2000-5 επιβεβαίωσε αρχικά ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μέσω Twitter.

«Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ» έγραψε ο Π. Καμμένος.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι»…

Ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος είχε μιλήσει στην στρατιωτική εκπομπή της ΕΡΤ «Αρετή και Τόλμη», σε αφιέρωμα για τους «Φρουρούς του Αιγαίου» στις 3 Δεκεμβρίου του 2017.

Είχε περιγράψει στην εκπομπή την ετοιμότητα των πιλότων σε περίπτωση συναγερμού αλλά και για τους κινδύνους της αποστολής του. «Είμαστε πάντα έτοιμοι. Σίγουρα υπάρχει κίνδυνος, άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν έχει γίνει τίποτα. Αλλά δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο αν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι οι απέναντι» ανέφερε.

Στο πένθος βυθίστηκε το Μορφοβούνι Καρδίτσας

Βαθιά θλίψη και οδύνη σκόρπισε το μεσημέρι της Πέμπτης στη μικρή κοινωνία του Μορφοβουνίου Καρδίτσας η είδηση του θανάτου του σμηναγού, Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Ο κυβερνήτης του μονοθέσιου αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, καταγόταν από το μικρό χωριό της Καρδίτσας, το οποίο βυθίστηκε στο πένθος από τον απρόσμενο χαμό του.

Απαρηγόρητοι οι γονείς και ο αδελφός του 34χρονου κυβερνήτη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το παιδί τους δεν βρίσκεται στη ζωή, το άσχημο παιχνίδι της μοίρας που χτύπησε την οικογένεια και τον Γιώργο τους.

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για ένα έμπειρο κυβερνήτη, έναν φιλότιμο και γελαστό νέο, που διακρινόταν για την αγάπη του για τα αεροπλάνα και την Πολεμική Αεροπορία.