Την χριστουγεννιάτικη κάρτα του υπουργείου Οικονομικών, με τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, την οποία ο Τύπος είδε σαν «μτηχτή» για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ads

«Ακόμη και οι κάρτες των Χριστουγέννων μπορεί να έχουν πολιτική διάσταση. Αυτό επιβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με μια ευχετήρια κάρτα που απεικονίζει τον Εμπενίζερ Σκρουτζ. Τσιγγούνηδες σαν τον φανταστικό ήρωα της νουβέλας του Ντίκενς υπάρχουν, σύμφωνα με τη ματιά των υπαλλήλων του υπουργείου, ακόμη και σήμερα», σχολίασε το γερμανικό έντυπο.

Και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η ελληνική κυβέρνηση προσφάτως προκάλεσε εκ νέου αρνητικές αντιδράσεις στους δανειστές όταν εξήγγειλε δώρο Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους, χωρίς όμως προηγούμενη ενημέρωση των δανειστών, οι οποίοι από το 2010 στηρίζουν χρηματοδοτικά τη χώρα.

Υπενθυμίζεται, ότι η ηλεκτρονική ευχετήρια κάρτα που απέστειλε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους το υπουργείο Οικονομικών είναι φέτος εμπνευσμένη από από το κλασικό μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».

Ads

Η κάρτα απεικονίζει τον ηλικιωμένο τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, ήρωα του βιβλίου του Ντίκενς, να ζεσταίνεται δίπλα στο τζάκι ενώ δέχεται την, μάλλον ανεπιθύμητη, επίσκεψη του φαντάσματος του κάποτε συνεταίρου του, Τζέικομπ Μάρλεϊ, το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα του Παρελθόντος.

«Ίσως όλες οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες να έχουν κάποιον φοβερό και τρομερό Εμπενίζερ κλειστό σαν στρείδι που υποδέχεται μέσα στην απέραντη μοναξιά του τα πνεύματα των Χριστουγέννων», γράφει η κάρτα του υπουργείου Οικονομικών.

Και συνεχίζει: «Ίσως και η δική μας χριστουγεννιάτικη ιστορία να μην αποτελεί εξαίρεση.

Όμως, φίλοι και συνεργάτες, αγαπητοί και αγαπημένοι, οι δικές μας ευχές είναι πέρα και πάνω από τους Εμπενίζερ αυτού του κόσμου» και καταλήγει:

«Δεν το βάζουν κάτω οι ευχές μας, όπως δεν το βάζουμε κάτω κι εμείς.  Χρόνια πολλά και καλά, με υγεία και αγάπη. Με το βλέμμα στραμμένο στους ανθρώπους γύρω μας».