Οι διαφορές δεν ξεπεράστηκαν αλλά μπήκαν στην άκρη, η πρόθεση ήταν σαφώς ενωτική απ’ όλες τις πλευρές και ο προσανατολισμός ήταν καθαρά συσπειρωτικός και εκλογικός. Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που προέκυψε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνο του κεντρικού εκλογικού στόχου: Προοδευτική κυβέρνηση με το σύνολο – ει δυνατόν – των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Πέραν αυτού, στις υπερβάσεις της τριήμερης διαδικασίας καταγράφεται η συντριπτική αποδοχή των προγραμματικών θέσεων και κειμένων (με ποσοστά άνω του 95%),  το προωθημένο μεν αλλά και εσωκομματικά ζυγισμένο μήνυμα Τσίπρα για την πολιτική των συμμαχιών, καθώς και η μη εσωστρεφής κατάθεση των διαφορετικών προτάσεων και προσεγγίσεων.

Εν ολίγοις, η ανασύνταξη ήταν περισσότερο τακτική και λιγότερο ιδεολογική. Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο χωρούν όλοι και το οποίο μπορούν να υπερασπιστούν όλοι: Εβαλε καθαρά ως κυρίαρχο στόχο την προοδευτική κυβέρνηση, επιχείρησε να κρατήσει ανοιχτές τις – αδύναμες – γέφυρες με το ΚΙΝΑΛ και, ταυτόχρονα, να ανακόψει τις διαρροές ψηφοφόρων προς το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, και επεδίωξε σαφώς να συσπειρώσει και να συστρατεύσει εκλογικά το κόμμα του.
Το αποτέλεσμα ήταν το προσκλητήριό του για προσέγγιση του κέντρου με στροφή προς τα αριστερά – με «ριζοσπαστικό ρεαλισμό» όπως τον προσδιόρισε. Στο δια ταύτα, όσοι ήθελαν διάβασαν στροφή προς τα αριστερά, και όσοι επίσης ήθελαν είδαν προωθημένο άνοιγμα στην κεντροαριστερά.