Σοβαρό διπλωματικό παρασκήνιο φαίνεται πως κρύβεται πίσω από την αναβολή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη.

Ads

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αλβανία στο πλαίσιο  της συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, ενώ είχε στον αρχικό σχεδιασμό του να βρεθεί στις περιοχές της Ελληνικής μειονότητας.

Υπενθυμίζεται πως το πρωθυπουργικό γραφείο είχε σπεύσει να επικαλεστεί για την εξέλιξη αυτή τις «καιρικές συνθήκες» στην περιοχή, οι οποίες καθιστούσαν αδύνατη την πτήση ελικοπτέρου.

Αξίζει να επισημανθεί πάντως πως αν ρίξει κανείς μια ματιά σε μεγάλα διεθνή sites καιρού θα διαπιστώσει ότι αυτός στη Χειμάρρα, το πρωί της Τετάρτης, ήταν αίθριος, χωρίς κανένα πρόβλημα ορατότητας.

Ads

Ο πραγματικός λόγος της αναβολής της επίσκεψης Μητσοτάκη στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας φαίνεται λοιπόν πως βρίσκεται σε μια αποστροφή του Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του ανέφερε επί λέξει: «Ελπίζω να βρείτε χρόνο να επισκεφθούμε μαζί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα». Κάτι τέτοιο προφανώς ήταν αδύνατο λόγω της συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η αλβανική πλευρά έβαλε “βέτο” σε μια επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χειμάρρα χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία Ράμα.

Το παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο και η συγγνώμη του Αλβανού πρωθυπουργού

Όλα τα παραπάνω έρχονται στον απόηχο μιας δήλωσης του πρωθυπουργού της Αλβανίας στο Euractiv, η οποία απείλησε να δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ο Εντι Ράμα ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «εξαπάτησε» την Ε.Ε., λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τις “ασκήσεις μας στο σπίτι”, δεν πρόκειται για εξετάσεις που μπορείς να εξαπατήσεις […] Οχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα».

Παρ’ όλα αυτά κυβερνητικές πηγές επέμεναν χθες ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών παρέμενε καλό, ενώ η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε κανονικά, με τον Ε. Ράμα να επιχειρεί να μαζέψει τις δηλώσεις του ζητώντας «συγγνώμη».

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλωματικό φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει “διπλωματικό φιάσκο” την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία.

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει:

«Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ρητά ενώπιον του κ Μητσοτάκη: “ελπίζω να βρείτε χρόνο να επισκεφθούμε μαζί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα”. Έτσι επιβεβαίωσε περίτρανα ότι η επίσκεψη στη Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη  ακυρώθηκε καθ’ υπαγόρευση του κ. Ράμα, και όχι λόγω δήθεν “καιρικών συνθηκών” στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, δυστυχώς, ούτε το συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ υπεγράφη, παρά τις τυμπανοκρουσίες του φιλοκυβερνητικού τύπου.

Την ίδια στιγμή τα ίδια θλιβερά ΜΜΕ προσπαθούν να καλύψουν το φιάσκο βαφτίζοντας “συγγνώμη” την αναφορά Ράμα πως “δεν αφορούσε τη σημερινή Ελλάδα” η δήλωσή του ότι η χώρα μας “εξαπάτησε την ΕΕ” για να ενταχθεί σε αυτήν.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη η οποία στηρίζεται απόλυτα στην επικοινωνία και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».