Ένα αποκαλυπτικό, όσο και εκλαϊκευτικό βίντεο για τον καταλυτικό ρόλο των ανέμων τη μέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δημιούργησε και δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr.

Ads

Το βίντεο περιλαμβάνει μικρά, αναλυτικά κείμενα για την ένταση και τη διεύθυνση των ανέμων και το πώς «καθοδήγησαν» τη φωτιά από την Πεντέλη προς τη θάλασσα.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως στους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου σε Ισμό, Αγίου Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Άνω Λιόσια και Νέο Κόσμο οι ριπές του ανέμου που καταγράφηκαν τη Δευτέρα ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες την τελευταία οκταετία.

Ειδικότερα, οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τη δευτέρα 23/07 στην Αττική ήταν ακραίες. Από τον Κορινθιακό κόλπο μέχρι το Νότιο Ευβοϊκό έπνεαν θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι , με μέση ταχύτητα 50-55 Km/h (7 μποφόρ) και ριπές οι οποίες τοπικά ξεπερνούσαν τα 100-120 km/h.

Ads

Όπως επισημαίνεται, στην Αν. Αττική οι θυελλώδεις άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες από τις ορεινές εξάρσεις της περιοχής προς τη θάλασσα. Οι καταβάτες άνεμοι θεωρούνται παγκοσμίως ως ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη ταχύτητα κοντά στην επιφάνεια, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας και ξήρανση της ατμόσφαιρας.