Το ράβε-ξήλωνε των περιοριστικών μέτρων «δεν είναι μπρος-πίσω», είναι «δυναμική διαχείριση». Το να προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός στο CNN «έξυπνη χαλάρωση» του lockdown, και τελικά απλώς να παίρνει πίσω η κυβέρνηση την «έξυπνη» απαγόρευση κυκλοφορίας της 6ης απογευματινής δεν είναι σύγχυση και πανικός, είναι «βαλβίδα αποσυμπίεσης». Το να ενθαρρύνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τον κόσμο να βγει στα πάρκα και στις πλατείες από τις οποίες τον έδιωχνε με γκλομπ η αστυνομία πριν από δέκα μέρες δεν είναι τρικυμία εν κρανίω, είναι «ευελιξία».

Ads

Τάδε έφη, σε γενικές γραμμές, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος ο οποίος επιστρατεύτηκε χθες, με power point και autocue, όχι για να εξηγήσει στον κόσμο ποια είναι εν τέλει η νέα στρατηγική της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, αλλά για να κάνει (ξανά) επικοινωνιακή διαχείριση.

Πρακτικά, αυτή η διαχείριση μεταφράζεται στην ανακοίνωση αλλαγής του ωραρίου κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, της επαναλειτουργίας των κομμωτηρίων την Δευτέρα και των εκκλησιών την Κυριακή – χωρίς για τις τελευταίες να αιτιολογηθεί γιατί έχουν προτεραιότητα στο άνοιγμα με 3.000 κρούσματα ημερησίως – και της «απελευθέρωσης» πάρκων και αρχαιολογικών χώρων για βόλτες εντός δήμου.

Παραπλεύρως εξαγγέλθηκαν, ως «πρωτιά» στην Ευρώπη, και τα μαζικά rapid tests κατ΄ οίκον, που πάντως προχωρούν ήδη σε Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία και τα οποία ζητούσαν εδώ κι ένα χρόνο οι ειδικοί και η αντιπολίτευση. Για τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ ούτε μέτρα, ούτε ενίσχυση προβλέπεται – «έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος.

Ads

Πολιτικά, το ζητούμενο ήταν να πειστούν οι πολίτες πως oι 7.361 νεκροί του κορονοϊού και τα αδιέξοδα του πιο παρατεταμένου lockdown στην Ευρώπη δεν συνιστούν αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά του κόσμου που «δικαίως κουράστηκε» και δεν πειθαρχεί, των μεταλλάξεων του ιού και του… ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε διαδηλώσεις και συναθροίσεις.

«Στο ερώτημα πώς γίνεται να έχουμε αύξηση κρουσμάτων ενώ βρισκόμαστε σε lockdown; Μήπως τα μέτρα δε δουλεύουν; Μήπως πρέπει να τα αποσύρουμε; Η απάντηση είναι ότι τα μέτρα δουλεύουν», είπε ο Ακης Σκέρτσος, « αλλά υπάρχουν νέες μεταλλάξεις, υπάρχει η δικαιολογημένη κόπωση όλων μας, υπάρχει μία αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με το πρώτο lockdown και οδηγεί σε μη τήρηση των κανόνων, σε αύξηση των συναθροίσεων, σε σπίτια και δυστυχώς σε πορείες διαμαρτυρίας. Το τελευταίο δίμηνο έχουν αυξηθεί δραματικά. Έχουν πραγματοποιηθεί 632 πορείες διαμαρτυρίας στην επικράτεια, περίπου 12 την ημέρα», τόνισε.
 
Για την ιστορία, έχει ενδιαφέρον ότι την ώρα που δήλωνε αυτά ο κ. Σκέρτσος, το Open πρόβαλε δημοσκόπηση της Alco στην οποία το 50% δήλωνε πως «διαφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις».
                           
Για το παρασκήνιο, έχει σημασία ότι είχε προηγηθεί μια ακόμη πολύωρη και θερμή συνεδρίαση της επιτροπής Τσιόδρα. Παρών στην συνεδρίαση – άγνωστο με ποια επιστημονική ιδιότητα – ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Κατά τις πληροφορίες μεγάλος αριθμός μελών της επιτροπής ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιοδήποτε, έστω και συμβολικό άνοιγμα, καθώς πέραν του ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι εκτός ελέγχου, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται πάνω από το 6% και ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού πάνω από το 1 – γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει καν ακόμη στην κορύφωσή της.
 
Τελικώς, η εισήγηση να ανοίξουν τα κομμωτήρια πέρασε με οριακή πλειοψηφία, μόλις δύο ψήφων. Με επίσης μικρή πλειοψηφία απορρίφθηκε και το επίμονο αίτημα της κυβέρνησης να επιτραπεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο. Μάλιστα, μετά την απόφαση υπήρξε νέος γύρος διαβουλεύσεων και πιέσεων από την κυβερνητική πλευρά να επανεξεταστεί το θέμα, και γι αυτόν τον λόγο καθυστέρησαν και οι ανακοινώσεις από τους Ακη Σκέρτσο και Νίκο Χαρδαλιά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην αυστηρή γραμμή συντάχθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που φέρεται να θεωρεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων είναι άκρως επικίνδυνη.

Εν κατακλείδι, το έργο αναμένεται να επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της «ευελιξίας» που επικαλέστηκε ο Ακης Σκέρτσος. Ο οποίος παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τις πολιτικές ερμηνείες εντός ΝΔ, χθες έκανε και πρόβα κυβερνητικού εκπροσώπου.