Σκληρό πολιτικό παρασκήνιο και lobbying με “υπογραφή Σουλτς” παίζεται πίσω από τη διαπραγμάτευση στο Brussels Group – ένα παρασκήνιο, που φαίνεται να στοχεύει ευθέως στην παράταση της πιστωτικής ασφυξίας και την καθυστέρηση της όποιας συμφωνίας υπέρ της Ελλάδας.

Ads

Η συζήτηση στο Brussels Group συνεχίζεται από τη 1 (ώρα Βρυξελλών) το μεσημέρι σήμερα και το κλίμα περιγράφεται ως «αρκετά καλό και εποικοδομητικό» από πηγές που βρίσκονται κοντά στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Κατά τις ίδιες πηγές, πέραν των αντιθέσεων σε επιμέρους μέτρα, το βασικό πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και εστιάζεται στην αξίωση των δανειστών να ποσοτικοποιήσει η Αθήνα «εδώ και τώρα» όλους τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015 χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ούτε η απόδοση των τελευταίων φορολογικών ρυθμίσεων, ούτε τα προσδοκώμενα έσοδα από την φοροδιαφυγή – ούτε, πολύ περισσότερο βέβαια, η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους που διεκδικεί η ελληνική πλευρά.

Η εν λόγω πίεση υποδαυλίζεται κυρίως από τους ευρωσοσιαλιστές του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι σημειωτέον έχουν ισχυρή εκπροσώπηση στις διαπραγματευτικές ομάδες κι εμφανίζονται πιο σκληροπυρηνικοί από το επιτελείο της Ανγκελα Μέρκελ. Η «φράξια Σουλτς», σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τις Βρυξέλλες, επιδίδεται σε ένα αδιάκοπο lobbying κατά των ελληνικών θέσεων με στόχο την «πολιτική Τσίπρα» και αφετηρία τις βλέψεις του ίδιου του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου να είναι ο πρώτος υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία: Μια ενδεχόμενη επιτυχία της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα θεωρείται ότι θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη ψαλιδισμένες δυνάμεις των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη και θα ανατρέψει τους συσχετισμούς.

Στο εν λόγω «lobbying» φέρονται να εντάσσονται και οι διαρροές περί «κακής προετοιμασίας» των προτάσεων της Αθήνας και «ερασιτεχνισμών» στη διαπραγμάτευση καθώς και περί «ρηγμάτων» στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Η τακτική αυτή, όπως αναφέρουν πηγές με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, εστιάζει στη διαρκή καθυστέρηση της όποιας συμφωνίας και την περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, με τελικό στόχο να συρθεί η κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα βαρύ «τρίτο πακέτο διάσωσης» τον Ιούνιο. Το αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η αποδυνάμωση του πολιτικού κεφαλαίου του Αλέξη Τσίπρα και η εξώθησή του σε πιο «φιλικές κυβερνητικές συνεργασίες» όπως το Ποτάμι, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους κύκλους των «σκληρών» του Βερολίνου και των Βρυξελλών. «Το Ποτάμι θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ», είναι χαρακτηριστικά μια από τις φράσεις που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες. 

Ads

Υπό το σκηνικό αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, οι πιθανότητες να κλείσει η συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης παραμένουν ισχυρές, αφού όμως εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πίεσης προς την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr δεν υπάρχει και θέμα σύγκρουσης εντός της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ανάμεσα στην Ελενα Παναρίτη και τον Γιώργο Χουλιαράκη. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και μετριοπαθής Γιώργος Χουλιαράκης φαίνεται να είναι πιο συμπαθής στους κύκλους των πιστωτών.