Νέες πτυχές αναφορικά με την τακτική της ηγεσίας της ΕΥΠ στο σκάνδαλο των υποκλοπών αναδείχθηκαν μέσα από την κατάθεση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση.

Ads

Κι αυτό γιατί ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέγραψε αρκετά λεπτομερώς στην κατάθεσή του τα εμπόδια που έχει συναντήσει η ανεξάρτητη αρχή που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά «κάρφωσε» την ΕΥΠ η οποία όπως είπε τρεις φορές αρνήθηκε να ενημερώσει για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Συγκεκριμένα, η ΕΥΠ αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματα της ΑΔΑΕ ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές. Στις 6 Σεπτεμβρίου, στις 7 Σεπτεμβρίου και στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική απάντηση του διοικητή της ΕΥΠ στο αίτημα πρόσβασης του φακέλου του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ότι δεν ξέρει αν υπάρχει. Όπως ισχυρίστηκε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, ήξερε μόνον ένα έγγραφο του Παναγιώτη Κοντολέοντα και της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου προς τον πάροχο για πιστοποίηση αριθμού.

Ads

Από τη δική της μεριά, η ΑΔΑΕ φέρεται να επέμεινε, καλώντας τους υποδιοικητές της ΕΥΠ. Σε νέο έλεγχο μετά από δύο – τρεις μέρες, τους δόθηκε από την ΕΥΠ έγγραφη δήλωση του Θεμιστοκλή Δεμίρη ότι η διαδικασία της άρσης του απορρήτου κινήθηκε νόμιμα.

Στη συνέχεια, ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να επικαλέστηκε απόρρητο και καθήκον εχεμύθειας για να μην δώσει άλλες απαντήσεις, με τον Χρήστο Ράμμο να κάνει λόγο για «υπεκφυγή» και «άρνηση συνεργασίας». Παράλληλα, απάντησε στην ΕΥΠ ότι δεν μπορεί να αντιτάσσεται απόρρητο στην Αρχή που έχει από το Σύνταγμα την ελεγκτική αρμοδιότητα σε αυτή.

Ανάλογη στάση τήρησε και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, αρμόδια για την ΕΥΠ, η οποία πως η κρίση της είναι ανέλεγκτη και πως δεν μπορεί να δείξει στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Ράμμος στηλίτευσε και τη συγκεκριμένη στάση.

«Δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες. Εγώ θα δώσω συνέχεια σε αυτό» φέρεται να σημείωσε με νόημα ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ.