Από έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο ο οποίος αποκάλυψε μία πλαστή ταυτότητα ξεκίνησε η εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων, με την συμμετοχή δεκάδων αστυνομικών.

Ads

Η ταυτότητα – η οποία έχει εκδοθεί στις 7 Φεβρουαρίου του 2020 – ήταν το στοιχείο που αποκάλυψε το κύκλωμα και την πολύχρονη δράση του.

Ο εντοπισμός της έγινε τυχαία στις 25 Ιανουαρίου, στο Χαλάνδρι, όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ εντόπισαν έξω από σπίτι ενός δικαστικού ένα άτομο να κινείται ύποπτα.

Το πλησίασαν, του ζήτησαν την ταυτότητα, ώστε να προχωρήσουν σε έναν τυπικό έλεγχο και εκείνος τους έδωσε την ταυτότητα την οποία δημοσιοποίησε το MEGA.

Ads

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η  ταυτότητα έδειχνε στοιχεία ατόμου, το οποίο έχει καταγωγή από την Αμπχαζία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ένας από τους αστυνομικούς συνέχισε να του κάνει ερωτήσεις, διότι κάτι δεν «κόλλαγε» με την ομιλία του.

Ο αστυνομικός φέρεται μάλιστα να του έκανε και ερωτήσεις στα ποντιακά, τα οποία μιλούν οι περισσότεροι Έλληνες παλλινοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ωστόσο το άτομο που είχε απέναντι όχι μόνο δεν του απάντησε, αλλά έδειξε να τις αγνοεί.

Τότε οι αστυνομικοί οδήγησαν τον άνδρα στο τμήμα Χαλανδρίου, όπου, ένας αστυνομικός της υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας αναγνώρισε στη φωτογραφία το ίδιο άτομο ως Αλβανό υπήκοο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για διακίνηση κοκαΐνης, εκβιασμούς, εκρηκτικά κι επίθεση σε αστυνομικό.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «στις 26 Ιανουαρίου 2021, προσήχθη στο τμήμα ασφαλείας Χαλανδρίου άνδρας, ο οποίος επέδειξε ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας του το υπ’ αρίθ. ΑΟ152663  δελτίο ταυτότητας με αναγραφόμενα στοιχεία: ΤΒΕΤΚΟΒ Αλεξέι του Αλεξίου το οποίο είχε εκδοθεί 7 Φεβρουαρίου 2020 από το τμήμα ασφαλείας… (αναφέρει το ΑΤ της δυτικής Αττικής). Από την δακτυλοσκοπική του εξέταση όμως προέκυψε, ότι πρόκειται για τον υπήκοο Αλβανίας L. D ο οποίος είχε γεννηθεί στις 26 Μαρτίου του 1980 στην Αλβανία. Κατόπιν αυτού συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 242 για ψευδή βεβαίωση, νόθευση κτλ».

Στην σχετική αναφορά οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων προσθέτουν: «Δεδομένου ότι, κατά το πρόσφατο παρελθόν η υπηρεσία μας είχε διενεργήσει προκαταρκτικές εξετάσεις σχετικά με περιπτώσεις εκδόσεων ταυτοτήτων, διαβατηρίων, καθώς και άλλων δημοσίων εγγράφων σε αλλοδαπούς, προβήκαμε σε έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκε η ανωτέρω ταυτότητα. Για τον λόγο αυτό, ενημερώθηκε ο εποπτεύων την υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέας  Εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με την (α) σχετική».

Παράλληλες αποκαλύψεις

Κατά την έρευνα για το κύκλωμα προέκυψαν και στοιχεία που συνδέουν τη δράση του με τη μαφιόζικη εκτέλεση ιδιοκτήτη βενζινάδικου στη Νίκαια στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλβανικής καταγωγής άντρας, που δέχθηκε τους πυροβολισμούς στο βενζινάδικο, είχε προμηθευτεί μια πλαστή ταυτότητα από το συγκεκριμένο κύκλωμα, η οποία τον εμφάνιζε ως Έλληνα ομογενή.

Το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στη Νίκαια με το όνομα «Marios D» είχε βαρύ ποινικό μητρώο, ενώ μετονομάστηκε σε «Στέργιος Μ.» και ήταν ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου όπου έγινε η δολοφονική επίθεση, εμφανιζόμενος ως Έλληνας ομογενής.

Σύμφωνα με το «Βήμα», η σύνδεση του θύματος της δολοφονικής επίθεσης στη Νίκαια με το κύκλωμα των αστυνομικών δεν είναι τυχαία, αφού τα μέλη του κυκλώματος έκαναν, κατά κύριο λόγο, ακριβώς αυτό – «ξέπλεναν» κακοποιούς με βαρύ ποινικό παρελθόν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Για τον λόγο αυτό, ήταν και τόσο υψηλή η τιμή του κάθε εγγράφου. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο.

image

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά, με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και, ταυτόχρονα, την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, όπου ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως, έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία.

Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι από την έρευνα, που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα, που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο.