Δραματικές διαστάσεις δίνει ο γερμανικός Τύπος στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάνοντας λόγο από ιδιαίτερα  δυσμενή κατάσταση της χώρας έως «παρακάλια» του πρωθυπουργού προς την καγκελάριο της Γερμανίας.

Ads

Οι Die Welt  και η Die Zeit επισημαίνουν το σχόλιο ενός Ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα «περισσότερο από δραματική».

Σε άρθρο της Die Welt σημειώνεται ότι καθώς κορυφώνεται η κρίση στην Ελλάδα, δεν θεωρούνται πλέον ταμπού σκέψεις για ένα Σχέδιο Β’, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και ένα Grexit. H Die Zeit από την πλευρά της τονίζει ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel στο άρθρο του για τη συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισημάνει στον Έλληνα πρωθυπουργό και στη διάρκεια της συνάντησης τους την προηγούμενη εβδομάδα ότι πρέπει να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία» της Ελλάδας και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ads

Πιο προκλητική από όλες η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο» και θέτει το ερώτημα: «Έχουν ήδη τελειώσει τα χρήματα της Αθήνας;».

Στις γερμανικές εφημερίδες δε θα μπορούσε να μην πρωταγωνιστεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης, για τον οποίο αναφέρονται οι επικρίσεις που δέχτηκε στην άτυπη συνεδρίαση στη Ρίγα, ενώ γίνεται λόγος και για πιέσεις προς αντικατάσταση του.