Πως και γιατί το καρτέλ των ναρκωτικών ξάφριζε ιατρικά μηχανήματα από μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας και της Ευρώπης; Και πως έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος οι ελληνικές αρχές; Όσο περνούν οι ώρες τόσο ξεδιπλώνεται το κουβάρι της εξάρθρωσης της σπείρας που έκαναν κλοπές εκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Τα μέλη του κυκλώματος με εγκέφαλους τέσσερις Κολομβιανούς είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω Τουρκίας στις αρχές Μαΐου με πλαστά έγγραφα πορτογαλικών αρχών, και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. 

Το διεθνικό κύκλωμα είχε εμπλακεί σε ομοειδείς υποθέσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων κατά τη τελευταία τετραετία, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Κροατία.

Από την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες υπηκόων χωρών της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Κολομβίας, τα μέλη των οποίων κατ’ εντολή των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται ως τουρίστες Ευρωπαϊκές χώρες και διαπράττουν τις κλοπές αυτές.

Ads

Οι δράστες, φτάνοντας στις χώρες, νοίκιαζαν σπίτια μέσω ίντερνετ και στη συνέχεια παρακολουθούσαν τα νοσοκομεία που είχαν βάλει στο στόχαστρο για να κλέψουν. Αφού αφαιρούσαν από αυτά τα μηχανήματα, τα έστελναν με εταιρείες ταχυμεταφορών στην Μπογκοτά της Κολομβίας, με ίδιο όνομα αποστολέα και παραλήπτη. Τα ιατρικά μηχανήματα τα χρησιμοποιούσαν για να τοποθετούν και να αφαιρούν από τα στομάχια των μεταφορέων τα ναρκωτικά, κοινή πρακτικοί για να τα περνούν από τα σύνορα. 

Πως έδρασαν στην Ελλάδα

Το «δούρειο ίππο» της συμμορίας, που ήρθε στην Ελλάδα κατά παραγγελία του καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, αποτέλεσε μια Κολομβιανή που προσποιήθηκε την ασθενή με γαστρεντερολογικά προβλήματα στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, εκτιμάται ότι η «ασθενής» έδωσε στους τρεις ομοεθνείς συνεργούς της όλες τις πληροφορίες – ενδεχομένως και φωτογραφίες – που χρειάζονταν για την επίθεση της 15ης Μαΐου 2017 στον «Αγιο Σάββα», από όπου αφαιρέθηκαν δύο ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο αξίας περίπου 500.000 ευρώ.

Στις 20 Μαΐου εγκατέλειψαν την Αθήνα οργανώνοντας το ταξίδι τους στη Θεσσαλία, κάνοντας μια ενδιάμεση στάση στη Λαμία, όπου εισέβαλαν στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης, αφαιρώντας ενδοσκόπια από το γαστρεντερολογικό τμήμα. Στη συνέχεια, «χτύπησαν» στα Νοσοκομεία της Λάρισας και του Βόλου.

Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη τους

H υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν λίγες ημέρες μετά τις ληστείες στα νοσοκομεία, έφτασαν πληροφορίες από τις γαλλικές Αρχές για μια ομάδα Κολομβιανών που είχε κλέψει ιατρικό εξοπλισμό από γαλλικά νοσοκομεία.

Η ΕΛ.ΑΣ  έψαξε τις αναχωρήσεις αλλοδαπών για την Κολομβία από το αεροδρόμιο της Αθήνας και διαπίστωσε ότι τέλη Μαΐου έφυγαν τρία άτομα για Μποκοτά. Από τα στοιχεία τους βρήκαν τα αυτοκίνητα που είχαν νοικιάσει και κάμερες που κατέγραψαν τα πρόσωπα τους.