Πριν το 2010 φαίνεται να λειτουργούσε η ακροδεξιά οργάνωση τα μέλη της οποίας συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και απαγγέλθηκαν σε βάρος τους από την Εισαγγελία κατηγορίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος (διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων. Εμπρησμό. Έκρηξη, Διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών).

Ads

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση φαίνεται να προκύπτουν διασυνδέσεις και με την Χρυσή Αυγή. Στον φάκελο περιέχονται πληθώρα στοιχείων από άρσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ενώ εντύπωση προκαλεί συνομιλία μελών της οργάνωσης που συζητούν για την δράση τους και αναφέρουν πως πρέπει να «σταματήσουν να χτυπούν “τα παιδάκια” και να ασχοληθούν πλέον με το Δημόσιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην δικογραφία αναφέρεται ότι οι επτά κατηγορούμενοι για κακουργήματα, έχουν ενταχθεί σε «δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα» τουλάχιστον τριών ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται είτε ως Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές , είτε ως «Combat 18 Hellas» η οποία «επεδίωκε την διάπραξη κακουργηματικών πράξεων». Η νεοναζιστική ομάδα λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, καθόριζε στόχους, έδινε οδηγίες, ανέθετε ρόλους και παρείχε νομική προστασία στα μέλη της. 

Η δράση της οργάνωσης

Από την κατάθεση ενός εκ των μελών που έχουν συλληφθεί, η νεοναζιστική οργάνωση φαίνεται πως δρούσε πριν από το 2010 και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις μεταξύ των οποίων και πολλές με εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά αυτοδιαχειριζόμενων χώρων στο Ίλιον, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τα Πετράλωνα, τα Εξάρχεια και τη Θεσσαλονίκη. Στόχοι επίσης ήταν μετανάστες, Ρομά και άλλες μειονότητες. Κατά τις εφόδους που οι αρχές πραγματοποίησαν στα σπίτια των εμπλεκομένων εντόπισαν μεταξύ άλλων σπαθιά, στιλέτα, κουκούλες, ακροδεξιά σύμβολα , ξιφολόγχες , κροτίδες, ένα μακρύκανο τυφέκιο με διόπτρα, ποσότητα ναρκωτικών, γκλόπ , ποσότητες εκρηκτικών, κ.ά.

Ads

Από την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών προκύπτουν και στοιχεία για διασύνδεση της νεοναζιστικής ομάδας με την Χρυσή Αυγή. Στις επίμαχες συνομιλίες που καταγράφηκαν, μέλη της φαίνεται να αναφέρονται σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο από την Χρυσή Αυγή που είτε ονομάζεται, είτε αποκαλούν «Λύκο». Επίσης από τις συνομιλίες προκύπτει ότι μέλος της οργάνωσης «θα κάνει πλέον δράσεις και με την Χρυσή Αυγή». Επίσης στον δικηγόρο που έχει επισής συλληφθεί για συμμετοχή στην οργάνωση είχε δοθεί εντολή για να δημιουργήσει σχέσει με πολιτικά πρόσωπα.

Η δράση της ομάδας των ακροδεξιών αποκαλύφθηκε όταν τον Φεβρουάριο του 2018 άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην αντιτρομοκρατική και κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα και άλλα τρία για τα οποία έδωσε μόνο τα μικρά τους ονόματα δίνοντας ωστόσο τα τηλέφωνά τους. Η πληροφορία αξιολογήθηκε ως πολύ σοβαρή και έτσι οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε δεκάδες άρσεις απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ανάμεσα στις συνομιλίες που καταγράφηκαν είναι και μία μεταξύ δυο κατηγορουμένων που αναφέρονται σε «κατόπτευση χώρου» και συζητούν αν θα χρησιμοποιήσουν μηχανάκι ή αυτοκίνητο για τη δράση. Τελικώς αποφασίζουν να πάνε με μηχανάκι και να πάρουν μαζί τους «και ένα δεκάλιτρο μπιτόνι». Σε συνομιλίες επίσης αναφέρουν ότι η ιδανική ώρα τη νύχτα για να «αναλάβει κάποιος δράση», όπως λένε, είναι μεταξύ  02:00′ πμ και 04:00′ πμ, και ότι έχουν πυρήνες που αποτελούνται από δύο έως πέντε μέλη.

Από τις συνομιλίες επίσης προκύπτει η δομή της οργάνωσης καθώς οι συνομιλούντες αναφέρονται σε πρόσωπο που φαίνεται ως υψηλόβαθμος στις τάξεις της ομάδας καθώς μετά από κάθε δράση του στέλνουν βίντεο. Αυτός μάλιστα εμφανίζεται σε κάποιες συνομιλίες να έχει δώσει τη συναίνεσή του για αποχώρηση από έναν χώρο ώστε να να μην εντοπιστούν. Επίσης, άλλα μέλη της οργάνωσης ακούγονται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για την στρατολόγηση νέων μελών αλλά και για τον τρόπο δράσης των ομάδων που θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε στόχος τους.

Σύμφωνα με το υλικό που έχει συλλεχθεί ,τα μέλη της οργάνωσης πιθανότατα δεν γνώριζαν το όνομα του αρχηγού πλην του ψευδώνυμου «Τσαμπ». Στην προανακριτική του απολογία ο «Τσαμπ» φέρεται να αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν το 2010 και να υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα έχει το ρόλο του συντονιστή. Επίσης φαίνεται να είπε ότι η οργάνωση Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές είναι χωρίς αρχηγό και ότι ο ίδιος απλώς συντόνιζε και συγκέντρωνε το οπτικοακουστικό υλικό. Οι αποστολείς , σύμφωνα με τον «Τσαμπ», μαζί το υλικό, του δήλωναν και το όνομα της οργάνωσης που επιθυμούν να φαίνεται στην ανάρτηση ενώ ο ίδιος τελικώς αποφάσιζε για το αν θα αναρτηθεί και με ποιο όνομα. Σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο η οργάνωση εμφανίζεται συχνά ως «ριζοσπάστες εθνικιστές» για «ένα χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα», από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις Combat 18 Hellas, οργάνωση Εθνικό σοσιαλιστική Ολική Αντίσταση, Inferno NS από τη Ναύπακτο, Αυτόνομοι.

Οι επτά κατηγορούμενοι για κακουργήματα θα απολογηθούν στον ανακριτή το Σάββατο ενώ οι τέσσερις συγκατηγορούμενοι τους για πλημμελήματα θα βρεθούν στο ανακριτικό γραφείο για τις απολογίες τους την Παρασκευή.