Η συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τη “διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα” πήγε καλύτερα για την κυβέρνηση από όσο περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Η αρνητική δημοσιότητα στο εσωτερικό ήταν περιορισμένη και ελεγχόμενη, ενώ ο πρωταγωνιστής της διαδικασίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, απέφυγε την προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ με τους οποίους συνομίλησε το tvxs. Εκτιμούν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης καταλόγισε σε έναν “στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου” υπό τον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη την ευθύνη για τις υποκλοπές αλλά δεν αναφέρθηκε στον Κ. Μητσοτάκη σαν ενορχηστρωτή ή, έστω, σαν γνώστη.

Αυτή είναι μια θέση διαφορετική από εκείνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση που έχει αναφερθεί στον Κ. Μητσοτάκη ως “αρχηγό εγκληματικής οργάνωση” δείχνοντάς τον ως υπαίτιο για το σκάνδαλο και όχι μόνο για τη συγκάλυψή του.

Ads

Κυρίαρχη εκτίμηση στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θέλει να χτυπήσει τον Κ.Μητσοτάκη και γι αυτό απέφυγε κάθε αναφορά που θα μπορούσε να τον εκθέσει σοβαρά, ενώ ανέβασε τους τόνους μιλώντας για την παραβίαση των δικαιωμάτων του και τις προσπάθειες που έχει κάνει για να διαλευκανθεί το σκάνδαλο

Εξάλλου, από την Χαριλάου Τρικούπη δεν έγινε προσπάθεια για να να δοθεί προσοχή στην ομιλία του Ν.Ανδρουλάκη στο ευρωκοινοβούλιο και ο ίδιος δεν την ανέδειξε ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η διακριτική στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη αποτελεί, όπως διαπιστώνεται από πολλές πλευρές, συνέχεια τη στροφή που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε όταν έθεσε ως στρατηγικό στόχο τη μετακίνηση της ΝΔ στην αντιπολίτευση.

Το είπε μια φορά σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του και έκτοτε δεν το ξαναείπε, επιστρέφοντας στην τακτική των ίσων αποστάσεων και αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να φανεί ότι προσβλέπει σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, δηλαδή σε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αναφέρει πια ούτε ότι αποκλείεται να συνεργαστεί με αυτόν που τον παρακολουθούσε, δηλαδή με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τις εκλογές με απλή αναλογική θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με όποιο κόμμα βγει πρώτο, στη βάση προγραμματικής σύγκλισης, δηλαδή και με τη ΝΔ, χωρίς να θέτει θέμα τρίτου προσώπου ως πρωθυπουργού.

Όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον απόηχο διαρροών από κυβερνητικές πηγές για εμπλοκή του σε σκάνδαλο με τρίτες χώρες τις οποίες ο ίδιος κατήγγειλε ως άθλιες και συκοφαντικές από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου.