Ο Αντόνιο Κόστα, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο Κόστα, που σχημάτισε κυβέρνηση με τη στήριξη του Μπλόκου της Αριστεράς, του Κομουνιστικού Κόμματος και των Πρασίνων, δήλωσε πως στόχος είναι «να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας» και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ένα «μετριοπαθές» πρόγραμμα που θα σέβεται τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας.

Ads

Η «κυβέρνηση της Αριστεράς» σχηματίστηκε μετά την αδυναμία του Πέδρο Πάσος Κοέλιο να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η Δεξιά, παρά τη νίκη της στις τελευταίες εκλογές, δεν είχε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο χωρίς ωστόσο να απαρνιούνται τις επικριτικές τους θέσεις σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Προτεραιότητά μας είναι η οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μείωση των ανισοτήτων που θα επιτρέψουν να υπάρξουν υγιείς βάσεις, να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό» τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας της κυβέρνησής του. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, την οποία θα στηρίζουν στο Κοινοβούλιο, τα κόμματα της Αριστεράς «έχει χαράξει μια απαιτητική τροχιά με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους» επανέλαβε ο Κόστα.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει «να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα σε εκείνο του φαύλου κύκλου της λιτότητας που το μόνο που έκανε ήταν να επιδεινώσει τα οικονομικά, τα κοινωνικά, ακόμα και τα δημοσιονομικά προβλήματα», όμως, όπως προσέθεσε ο ίδιος, «αυτή η εναλλακτική πολιτική θα είναι ρεαλιστική και συνετή».

Ads

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την «κυβέρνηση της Αριστεράς» και τη συνοχή της αναμένεται να είναι ο προϋπολογισμός του 2016, το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες.