Τέλος για την δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Κοέλιο στην Πορτογαλία. Σοσιαλιστές, Αριστερό Μπλόκο, ΚΚ Πορτογαλίας και Πράσινοι καταψήφισαν στο κοινοβούλιο το πρόγραμμα της κυβέρνησής του εξαναγκάζοντάς τον έτσι σε παραίτηση. 

Ads

Η κεντροδεξιά του Κοέλιο ήταν η νικήτρια των εκλογών στην Πορτογαλία, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την αυτοδυναμία στη Βουλή. Πήρε όμως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από τον πρόεδρο της χώρας και περίμενε την απόφαση των Σοσιαλιστών. 

Οι Σοσιαλιστές όμως αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε μεγάλο συνασπισμό με την κεντροδεξιά αλλά να αναζητήσουν συμμάχους στον χώρο της Αριστεράς, πράγμα που τελικά κατάφεραν. 

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν βασίζεται στη λογική σχηματισμού κυβέρνησης των Σοσιαλιστών με την υποστήριξη των υπολοίπων που όμως δεν θα μετέχουν καλύπτοντας κυβερνητικές θέσεις. Κάθε δημοσιονομικό ζήτημα πάντως, θα περνάει από διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. 

Ads

Μετά την πτώση της κυβέρνησης Κοέλιο η χώρα βρίσκεται ξανά στα χέρια του Προέδρου Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα. Ήδη ο Σίλβα αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη έδειξε τις προθέσεις του. Ενώ ο Κοέλιο δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας του έδωσε την κυβερνητική εντολή. Ο βασικός λόγος ήταν πως απευχόταν τη συμμετοχή του κομμουνιστικού κόμματος στην κυβέρνηση που θα μπορούσε να σχηματίσει ο Κόστα. 

Ο Σίλβα τώρα έχει τρεις επιλογές: να καλέσει τον Κόστα να σχηματίσει κυβέρνηση (στην περίπτωση αυτή θεωρείται βέβαιο ότι θα τον πιέσει για συνεργασία με τον Κοέλιο), να επιλέξει άλλον πρωθυπουργό ή να κρατήσει τον Κοέλιο ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό και να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε εκλογές σε τουλάχιστον οκτώ μήνες από τώρα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.