Στη δημοσιότητα έρχεται το πολυσέλιδο πόρισμα της πλειοψηφίας για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ – αριθμεί 415 σελίδες – όπως αυτό προέκυψε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. 

Ads

Το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας παραδόθηκε στα κόμματα, προκειμένου να το μελετήσουν και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, ενόψει της κατάθεσης του τελικού πορίσματος την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Στο σχέδιο του πορίσματός τους, τα μέλη της Εξεταστικής της πλειοψηφίας καταλογίζουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών, ενώ κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων χωρίς επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις.

Στα ΜΜΕ καταλογίζονται βαριά πλημμελήματα, πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς.

Ads

«Δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα στο προσχέδιο του πορίσματος της εξεταστικής» δήλωσε ο Σπύρος Λάππας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες συμπληρώνοντας πως «διατυπώνονται μόνον παραβατικές συμπεριφορές». 

Το πόρισμα

Τα στοιχεία 

Η συνολική έκθεση των τραπεζών στα δάνεια των ΜΜΕ υπολογίζεται σε 1,27 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να είναι ληξιπρόθεσμα. 

Δάνεια των ΜΜΕ ανά τράπεζα: 

Πειραιώς: 432 εκατ. ευρώ, ακάλυπτοι κίνδυνοι 29%, ληξιπρόθεσμα 47%
Εθνική: 430 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα 45%
Alpha: 311 εκατ. ευρώ, ακάλυπτοι κίνδυνοι 50% 
Eurobank: 85 εκατ. ευρώ,  ληξιπρόθεσμα 19,2%
Attica Bank: 12,6 εκατ. ευρώ

Αναφορικά με τα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ από το φθινόπωρο του 2001 και συνολικά χρωστούν 401 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση πτώχευσης.

Η Πειραιώς έχει χορηγήσει σε κόμματα δάνεια ύψους 240 εκατ., εκ των οποίων τα 220 εκατ. προέρχονται από την «Αγροτική». Από αυτά, 131,4 εκατ. έχει πάρει η ΝΔ, ενώ 108,1 εκατ. έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ. Και το υπόλοιπο έχει διατεθεί ως χρηματοδοτική μίσθωση στο ΚΚΕ. Τα δάνεια προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχουν καταγγελθεί.

Τα δάνεια της Εθνικής στα κόμματα, συνολικά είναι σήμερα 29 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 14 είναι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν εξυπηρετούνται 8,7 εκατ. του ΠΑΣΟΚ.

Τα δάνεια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την Attica Bank, έχουν καταγγελθεί γιατί δεν εξυπηρετούνται και έχουν ξεκινήσει όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για την εξόφλησή τους. Η τελική οφειλή για τη ΝΔ είναι 2,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο επιθεωρητής της ΤτΕ, Γιώργος Πάσχας, είχε δηλώσει στην εξεταστική επιτροπή ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε κόμματα, είναι ύψους 295 εκατ. ευρώ και μόνο τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θεωρούνται «ομαλής είσπραξης».

Ο κ. Στουρνάρας

Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο της έκδοσης του πορίσματος πρωταγωνιστεί το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Σε ορισμένα sites δημοσιεύτηκε ότι το πόρισμα στοχοποιούσε τον Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι «χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα (2014) στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκη, οι διαπιστώσεις αυτές περιλαμβάνονταν σε μια από τις προγενέστερες εκδοχές πορίσματος της πλειοψηφίας, αλλά απαλείφθηκαν καθώς κρίθηκε ότι δεν τεκμηριώνονται. 

Και ο  εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Σπ.Λάππας ξεκαθάρισε ότι στο τελικό πόρισμα που εισηγείται η πλειοψηφία δεν υπάρχει καμία αναφορά στον κ. Στουρνάρα. Υπογράμμισε δε, ότι το κείμενο που παραδόθηκε στα άλλα κόμματα αποτυπώνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επίσης, δεν απέκλεισε η διαρροή του προηγούμενου προσχεδίου να έγινε από κάποιο μέλος της πλειοψηφίας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η διαρροή δεν προήλθε από τον Δημήτρη Καμμένο των ΑΝΕΛ, όπως ανέφεραν πληροφορίες.