Kατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, το πόρισμα «φωτιά» της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία, μετά τις απανωτές αρνήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αφορμή στάθηκε η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου και του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.

Ads

Στις 26 Νοεμβρίου 2019 συστάθηκε η επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας, επικεφαλής της οποίας ορίστηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ενώ στα μέλη της συγκαταλέγονταν η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Βασιλική Χρήστου και ο Βαγγέλης Μάλλιος, διδάκτωρ Νομικής. Αντικείμενο της επιτροπής ήταν η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου έκανε λόγο για σειρά παραβατικών συμπεριφορών αστυνομικών της ΕΛΑΣ, για τις οποίες υπάρχει ατιμωρησία, ενώ καταλόγισε σκόπιμη απροθυμία του υπουργείου να δώσει στο φως της δημοσιότητας την έκθεση Αλιβιζάτου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Επιτροπή διαπιστώνει μεταξύ άλλων:

Ads
  • Απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη.
  • Μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες και παράλειψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν σχετικών υποθέσεων.
  • Αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από εμπλεκόμενους αστυνομικούς και απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές καταθέσεις των αστυνομικών έναντι εκείνων των πολιτών.
  • Πλημμελή αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

«Στο γενικό της συμπέρασμα η Επιτροπή σημειώνει πως παρά το ότι η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εν τούτοις ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκομένων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης, υπογράμμισε ότι στο πόρισμα Αλιβιζάτου διαπιστώνεται μεταξύ άλλων, απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και μεροληψία υπέρ εμπλεκόμενων αστυνομικών, αλλά και ατιμωρησία τους.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, καταθέτοντας στη Βουλή το πόρισμα, δήλωσε ότι «το μήνυμα που εκπέμπουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι ξεκάθαρο. Ουδείς απολαμβάνει κάποιας ιδιότυπης ασυλίας κάτω από την αστυνομική στολή».

Ολόκληρο το πόρισμα από την efsyn:

image

image

image

image

image

image

image