Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας εργατικά σωματεία, στο πλαίσιο 24ωρης διακλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει εργαζόμενοι, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ads

Οι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «η αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών», συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Χαυτεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΣΕΒ και τη Βουλή.

Τα σωματεία διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς «σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες», κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά μισθών-ημερομισθίων στα επίπεδα των συμβάσεων πριν τα μνημόνια, κατάργηση των μνημονιακών νόμων για τον ΟΜΕΔ, επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, μείωση του χρόνου εργασίας κ.ά.

Όπως σημειώνουν, «οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα γνωρίζουμε ότι τίποτα δε μπορούμε να περιμένουμε από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για “επαναφορά” των ΣΣΕ και αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ads

Στο μεταξύ, και στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων, στο πλαίσιο διακλαδικής απεργίας.

Με αιτήματα για καλύτερους και αξιοπρεπείς μισθούς, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νέων ηλικιακά εργαζόμενων, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα και κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους (Εγνατία, Βενιζέλου, Αγίου Δημητρίου). Με στάση μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, κατέληξαν τελικά μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.