Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου μπροστά στον Λευκό Πύργο η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Ads

Η προσυγκέντρωση έγινε στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ στην πορεία συμμετείχαν – μεταξύ άλλων – οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Τάσος Κουράκης και με το μπλοκ του ΠΑΜΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθανάσιος Βαρδαλής.

Η πορεία χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή, με τους διαδηλωτές να σχηματίζουν με κλαδιά ένα τεράστιο SOS.

image

Ads

Παράλληλα, πολλοί ήταν εκείνοι που απάντησαν με την παρουσία τους στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσου Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Κόσμος κατέφτασε από διάφορα μέρη της Β. Ελλάδας προκειμένου να δώσει το παρών στην κινητοποίηση.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πορείας, κλούβα των ΜΑΤ είχε κλείσει την πρόσβαση στην Τσιμισκή στη συμβολή της με την οδό Βενιζέλου, καθώς στην περιοχή Λαδάδικα βρίσκονται τα γραφεία της «Ελληνικός Χρυσός» τα οποία φυλάσσονταν επίσης από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η πορεία έστριψε στην οδό Βενιζέλου και κατευθύνεται προς την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης.

Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Δίνουμε αγώνα μην έχετε αυταπάτες, είμαστε αγωνιστές και όχι τρομοκράτες» και «Χωράφια με κυάνιο και αρσενικό, αυτό είναι το κέρδος από τον χρυσό».

Την πορεία διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίες στη σχετική ανακοίνωσή τους ανέφεραν τα εξής:

«SOS Χαλκιδική

Η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφική της εξόρυξη στις Σκουριές στη Χαλκιδική. Είναι απόλυτη ανάγκη να τους σταματήσουμε πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη.

Απαιτούμε να φύγει άμεσα η Eldorado από τον Κάκκαβο. Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των 350 διωκόμενων αγωνιστών. Αγωνιζόμαστε για να μην χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από την εξόρυξη χρυσού.

Καλούμε όλους τους πολίτες σε πορεία, το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 11:30 στην Πλατεία ΧΑΝΘ Να μην αφήσουμε την Βόρεια Ελλάδα να καταστραφεί από τους χρυσοθήρες. Να μην αφήσουμε τον καρκίνο να έρθει στα σπίτια μας».

image

Πηγή φωτογραφιών: alterthess.gr και seleo.gr