Εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία επιχειρούν να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο περπατώντας τα 250 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Κωνσταντινούπολη από τα σύνορα της Τουρκίας με τις Καστανιές του Έβρου στην Ελλάδα.

Ads

Μετά τις πολύνεκρες τραγωδίες με τα ναυάγια στο Αιγαίο αρκετοί πρόσφυγες ακολουθούν πλέον τη χερσαία δίοδο για να φτάσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Τους πρώτους που έφτασαν στην Αδριανούπολη με αυτοκίνητα και λεωφορεία τους σταμάτησε στην είσοδο της πόλης η αστυνομία και έτσι αναγκάστηκαν να συνεχίσουν την πορεία τους περπατώντας φτάνοντας στο σταθμό λεωφορείων της πόλης. Το πρωί έφθασαν στις εισόδους της Αδριανούπολης άλλοι περίπου 800 Σύροι. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον περίπου στις 3.000. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σύνορα, στην ελληνική πλευρά, έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται αστυνομικές δυνάμεις αλλά και δυνάμεις του στρατού.

Στον αποκλεισμό των τουρκικών δυνάμεων, οι πρόσφυγες απάντησαν με καθιστική διαμαρτυρία τονίζοντας πως τα ταξίδια μέσω της θάλασσας συχνά οδηγούν σε ναυάγια με πολλούς νεκρούς και πως το μόνο που επιθυμούν είναι να περάσουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία και άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Ορισμένα από τα παιδιά του προσφυγικού καραβανιού κρατούν φωτογραφίες του τρίχρονου Αϊλάν, που πριν από λίγες ημέρες πνίγηκε στο Αιγαίο όταν μαζί με την οικογένεια του προσπάθησαν να φτάσουν στην Κω.