Βαρύ κάθεται το πολυνομοσχέδιο στην κυβέρνηση. Εκτός από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για πλήθος διατάξεων  και «φωτογραφικών τροπολογιών» η δικομματική έχει να αντιμετωπίσει και το «γαλαζοπράσινο» αντάρτικο. Πριν από λίγο το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων για το «πόθεν έσχες» κάτι που προστίθεται στις αλλαγές που έχει ήδη ζητήσει για ένστολους και σχολικούς φύλακες αλλά και στην τροπολογία που αφορά στον περιφερειακό Τύπο. Για την τελευταία αντιδράσεις έρχονται και από τη ΝΔ με αρκετούς βουλευτές να διαμηνύουν ότι δεν την ψηφίζουν.

Ads

Το ΠΑΣΟΚ θέλει την απόσυρση των διατάξεων για το «πόθεν έσχες» που έχουν περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να συζητηθούν με την έναρξη της Ολομέλειας τον Οκτώβριο, ως «πακέτο» μέτρων για το πολιτικό χρήμα και αφού προηγηθεί διεξοδικός διάλογος. Μάλιστα ο Παναγιώτης Ρήγας ρώτησε από το βήμα της Βουλής αν οι διατάξεις που αφορούν στο πόθεν έσχες κι έχουν συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο αποτελούν προαπαιτούμενο για τη δόση κι αν όχι γιατί τελικώς εντάχθηκαν. Την αντίθεσή του να ψηφιστούν διατάξεις για το ζήτημα αυτό από θερινό τμήμα εξέφρασε και ο Κώστας Σκανδαλίδης σημειώνοντας ότι για το πολιτικό χρήμα γενικά πρέπει να υπάρξει διακομματική συζήτηση και απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα των προωθούμενων διατάξεων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης προέβη πριν από λίγες ημέρες σε δήλωση-καταγγελία, σύμφωνα με την οποία με τις διατάξεις για το «πόθεν έσχες» που έχουν περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, παραμερίζεται η Αρχή κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αναφερόμενος στον αναδρομικό έλεγχο όσων διαχειρίστηκαν εξουσία από το 1974 και μετά.

Διάσταση για τον περιφερειακό Τύπο

Σε διάσταση βρίσκονται βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την κυβέρνηση και για το ζήτημα της διάταξης που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο και αφορά τον περιφερειακό Τύπο, προβλέποντας ότι αίρεται η υποχρεωτικότητα δημοσίευσης συμβάσεων Δημοσίου και ΟΤΑ. Την απόσυρση της διάταξης ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Αντίθετος στη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης που καταργεί την υποχρεωτική δημοσίευση προκηρύξεων στονπεριφερειακό Τύπο εμφανίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας τόνισε ότι το κέρδος από τη διάταξη θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το πρόβλημα που θα δημιουργήσει (η διάταξη) για την επιβίωση του επαρχιακού Τύπου.

Παράλληλα, στο περιθώριο της συζήτησης στην Επιτροπή, βουλευτές της ΝΔ έθεσαν το ζήτημα με ένταση και φαίνεται πως ετοιμάζονται να παρουσιάσουν δική τους εναλλακτική πρόταση. Έξω από την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, βουλευτές ανέφεραν στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο ότι δεν θα ψηφίσουν τη διάταξη και ο διάλογος που είχαν ακούστηκε μέχρι το εσωτερικό της αίθουσας που συνεδρίαζε η Επιτροπή Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιπροσθέτως ζητήσει τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με τους ένστολους και τους σχολικούς φύλακες ενώ ενόχληση υπάρχει και για το θέμα του ΕΝΦΙΑ που αντί να μειώνεται αυξάνεται ενώ και η διαδικασία βρίθει λαθών και προβλημάτων. Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Γκίγκα Χαρδούβελη, τον υφ. Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη και τη γενική γραμματέα Εσόδων κα Αικ. Σαββαΐδου ζήτησε συνάντηση από τον ΥΠΟΙΚ προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα που έχουν ανακύψει.