Ήταν ευρηματική η επίκληση του Νίκου Εγγονόπουλου από τον Ευ. Βενιζέλο για να σχολιάσει την παρουσία του Γ. Παπανδρέου δίπλα στον Φ. Κουβέλη σε εκδήλωση για το βιβλίο της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη ΔΗΜΑΡ Μ. Κοππά. «Στρατηγέ, τι γυρεύεις στη Λάρισα εσύ ένας Υδραίος;» διερωτήθηκε και η καταφυγή στον υπερρεαλισμό είναι πραγματικά μια κάποια λύση όταν πρόκειται για την περιγραφή της πολιτικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση.
 

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε σαφώς θέμα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ καταγγέλλοντας τη διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ ως παρακολούθημα της «δεξιάς συντήρησης» και έτσι προδιεγράφη η ατζέντα της 26ης Μαίου, εφόσον η Ελιά δεν σημειώσει καλή εκλογική επίδοση στις ευρωεκλογές: Προφανώς θα τεθεί θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση και στροφής προς τα αριστερά ώστε να ανοίξει ο δρόμος της δημιουργικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ. Η ρήξη στις σχέσεις Παπανδρέου – Βενιζέλου αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να αποσταθεροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιβίωση της κυβέρνησης.
 
Την ίδια ώρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τρώγονται για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η πρόθεση του πρωθυπουργού να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός του την Παρασκευή ενόχλησε τη Χαριλάου Τρικούπη, ειδικά λόγω των διαρροών ότι προηγήθηκαν συνεννοήσεις με τον Ευ. Βενιζέλο.
 
Στο ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν ότι ο Α. Σαμαράς κάνει συνεχώς κινήσεις με επικοινωνιακή/μικροκομματική σκοπιμότητα, προκειμένου να αλλάξει/διευρύνει την ατζέντα, να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα και να αποκομίσει πολιτικά κέρδη. Και αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να ωφεληθούν από τις συνεχείς «εκπλήξεις» που επιφυλάσσει ο Α. Σαμαράς, κάνοντας εξαγγελίες για διάφορα θέματα, από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με μια καταγγελτική ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για έναν τέτοιο διάλογο και καταλογίζοντας ευθύνες για την έλλειψη συναίνεσης στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ ξέχασε να πάρει θέση στο θέμα της αναβολή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την υπόθεση Μπαλτάκου που μεταφέρεται για μετά τις ευρωεκλογές. Η ΝΔ επικαλείται διαδικαστικά ζητήματα και τον Κανονισμό της Βουλής προκειμένου να αποκρούσει τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για υπεκφυγή αλλά είναι φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να ανοίξει αυτός ο φάκελος τώρα και να στραφεί η πολιτική αντιπαράθεση στις σχέσεις του πρώην γγ της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Π. Μπαλτάκος δείχνει διάθεση να διαδραματίσει ρόλο στη δημόσια σφαίρα και να πρωταγωνιστήσει ενδεχομένως στις εξελίξεις δεξιά της δεξιάς. Χθες επανεμφανίστηκε με μια συνέντευξη στον ρ/σ Παραπολιτικά όπου διατύπωσε και πάλι τις γνωστές θέσεις του για την ανάγκη απεγκλωβισμού των ψηφοφόρων που έχουν καταφύγει στην Χρυσή Αυγή.
 
Στο μεταξύ, οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη περί «μικρής ΝΔ» έχουν προκαλέσει μια κάποια εσωκομματική αναστάτωση, όπως καταδείχθηκε με την παρέμβαση του Μ. Βορίδη που θέλησε να θυμίσει ότι η ΝΔ είναι μεγαλύτερη από τα άλλα κόμματα. Το σκηνικό περιπλέκεται με τον ισχυρισμό του βουλευτή της Χ.Α Χρ. Παππά ότι είχε επαφές με τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό της ΝΔ Κ. Τσιάρα, ο οποίος δεν έχει κρίνει σκόπιμο να απαντήσει.