Έντονες είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την 3η Σεπτεμβρίου, επέτειο ιδρύσεως του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και το οποίο αναφέρεται στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. 

Ads

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά που υποστήριξε «η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις», ενώ χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «λαθρέμπορο ελπίδας». 

Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωση του αναφέρει πως «μόνο θυμηδία προκαλεί η σύγκριση του Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου».

«Η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραματευτάδες» σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ορίζει ξανά τον πολιτικό χάρτη

Αντιδράσεις και από τη ΝΔ

Σχόλια υπήρξαν και από την πλευρά της ΝΔ. Μαρξ επιστράτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τώρα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», γράφει στο facebook, ο αρχηγός της ΝΔ. Και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Και κάτι τελευταίο για όσους έχουν ιστορικές αναζητήσεις. Ο Μαρξ είχε μάλλον δίκιο όταν έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα…». 

«Το άρθρο του κ.Τσίπρα συνιστά προσπάθεια αντιποίησης προσωπικότητας και ιδεολογίας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «”Αντιποιούμαι”: Οικειοποιούμαι κάτι που δεν μου ανήκει», γράφει χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Θέση πήρε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει μαθήματα φωνητικής για να μοιάζει στον Ανδρέα προσθέτοντας ότι με το άρθρο του φαίνεται ότι τον έχουν ανησυχήσει οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά.

Πυρά κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο απολογητής και συνεργάτης του Πάνου Καμμένου, ο Πρωθυπουργός που βάφτισε την απάτη ‘αυταπάτη’, για να δικαιολογήσει τη ζημία που χαμογελώντας προκάλεσε στη χώρα, επιχειρεί σήμερα να σκυλεύσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου», αναφέρει το κόμμα και προσθέτει: 

«Συγκρίνει την Αλλαγή του 1981 με το συνονθύλευμα της δήθεν αριστεράς του. Συγκρίνει τον Ανδρέα Παπανδρέου της Εθνικής Συμφιλίωσης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης με τον ίδιο, το διχασμό και το μίσος που επέφερε στην ελληνική κοινωνία από την αρχή της κρίσης, για να ανέβει τα σκαλιά της εξουσίας». «Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τους πολίτες ηλίθιους, αμνήμονες και εύκαιρα θύματα στον καιροσκοπισμό του» σημειώνει η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Στην ασυδοσία του κυνισμού του, στις απομιμήσεις μαϊμούδες, δεν θα απαντήσουμε εμείς, αλλά ο λαός».

Κουρουμπλής: Πως τον υπερασπίστηκαν τον Ανδρέα; 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής αναρωτώμενος γιατί ενοχλεί το άρθρο του πρωθυπουργού. Κάλεσε, δε, όσους αντιδρούν «να μας πουν πώς τον υπερασπίστηκαν, όχι να τον θυμόμαστε μόνο την 3η του Σεπτέμβρη. Πώς τον υπερασπιζόμαστε όλοι μας ενώ τον βρίζει η δεξιά».

Η οξύτατη αντίδραση της κ. Γεννηματά «κρύβει» το πολιτικό «άγχος» της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είπε από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος αρνήθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ταυτιστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου. 

Ο Νίκος Παππάς ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις για το άρθρο του πρωθυπουργού δήλωσε στον στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ότι όπως «ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να βγάλει από το περιθώριο μεγάλο τμήμα του Ελληνικού Λαού, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τη χώρα από την κρίση». 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «με το άρθρο του και τη στάση του, ανοίγει για μια ακόμη φορά τον δρόμο σύγκλισης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.