Πρωθυπουργός ορκίζεται σήμερα στις 16.00 ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο και όπως ανκοινώθηκε θα δώσει πολιτικό όρκο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πολιτική θα είναι και η ορκωμοσία της κυβέρνησης, την Τρίτη, και ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστεί, ωστόσο εκεί θα βρίσκεται ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, έτσι ώστε όποιος από τους υπουργούς θέλει, να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Ads

 
Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου του ανακοίνωσε την επιλογή του να δώσει πολιτικό όρκο εκφράζοντας παράλληλα και τον αμέριστο σεβασμό του στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τηλεφώνησε ο ίδιος σήμερα στις 9 το πρωί για να ζητήσει ραντεβού πριν από την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

«Έρχομαι να πάρω την ευχή σας. Οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ’ ό,τι ήταν πριν» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο συνάντησε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών πριν από την ορκωμοσία του με πολιτικό όρκο. «Έχουμε ανάγκη από τη δύναμη αυτή και ιδίως στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά, μέσα από το καλό κλίμα που υπάρχει» είπε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «Πρώτο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν και σιγά- σιγά θα δούμε όλα τα άλλα ζητήματα».

Ads

Επίθεση από τη ΝΔ
 
«Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη με αφορμή την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ορκιστεί πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο. «Αγνοεί επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων του Ελληνικού Έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία» πρόσθεσε.