Πολιτικούς τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η αμαρτωλή λίστα Λαγκάρντ καθώς και η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην οποία ζητείται η δίωξη του πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και την οποία κατέθεσαν στη βουλή τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει αυτόνομη πρόταση βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου. Στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ που κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική συμπαιγνία και τον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη ότι δεν έδρασε με βάση της αρμοδιότητές του.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από τα τρία κάομματα της συγκυβέρνησης στην οποία ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του δημοσίου. Δείτε αναλυτικά το σχετικό κείμενο.

Την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογράφουν συνολικά 71 βουλευτές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Ειδικότερα την πρόταση υπογράφουν 36 βουλευτές από τη ΝΔ, 22 από το ΠΑΣΟΚ και 13 από τη ΔΗΜΑΡ. Σημειώνεται ότι από το ΠΑΣΟΚ δεν υπογράφουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης.

Παράλληλα, τα τρία κόμματα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν και άλλες, εκτός Βουλής, διαδικασίες προκειμένου ο κ. Παπακωνσταντίνου να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με το κοινό ποινικό δίκαιο και όχι με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός  υποστηρίζει ότι η πρόταση βρίθει ανακριβειών , τονίζει ότι δεν έχει σχέση με το αδίκημα και πως δεν θα γίνει «η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός».

Ads

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μην περιοριστούν οι έρευνες μόνο στο πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα βήμα παραπάνω προετοιμάζοντας τη δική του πρόταση αναφορικά με τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ η οποία σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες  θα τοποθετεί στο κάδρο των ευθυνών εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου καθώς επί των ημερών του έγινε η παραλαβή της λίστας.

Σε χθεσινή παρέμβαση του ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης καρφώνει τους πολιτικούς του προϊσταμένους κκ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου κάνοντας λόγο για «προφανείς σκοπιμότητες» και παραλείψεις τονίζοντας ότι του επιρρίπτουν ευθύνες για να καλύψουν τις δικές τους.

ΠΑΣΟΚ κατά ΣΥΡΙΖΑ και Διώτη

Στην αντεπίθεση περνά το ΠΑΣΟΚ στρέφοντας τα βέλη του σε ΣΥΡΙΖΑ και Ιωάννη Διώτη. Πηγές τις Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι η λίστα Λαγκάρντ χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να πληγεί το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, ωστόσο, ότι η προσπάθεια αυτή απέτυχε, εκτιμώντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις δικαίωσαν απολύτως τον κ. Βενιζέλο. Επιρρίπτουν δε ευθύνες αναφορικά με το πολιτικό σκέλος στο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το χειρισμό της λίστας στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου και υποστηρίζουν ότι ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης δεν διερεύνησε την υπόθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται ότι εξύφανε «πολιτική συμπαιγνία» και χρησιμοποίησε ένα «φθηνό επικοινωνιακό και πολιτικό παιχνίδι» το οποίο είχε ως προφανή στόχο «το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον πρόεδρό του», ενώ είχε ως απώτερο στόχο «την ίδια την ύπαρξη της κυβέρνησης και τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Η Ιπποκράτους εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να υποστηρίξει μέσω μιας «οργανωμένης, συκοφαντικής μυθολογίας ότι ο κ. Βενιζέλος είχε προσωπικούς, οικογενειακούς ή πολιτικούς λόγους να μείνει αναξιοποίητη και αδρανής η “λίστα”», ενώ γίνεται λόγος και για «μεγάλο και τυφλό πολιτικό μίσος» προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα,  κύκλοι της  Ιπποκράτους υπαινίσσονται ευθύνες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διοχέτευση της «λίστας Λαγκάρντ» στο περιοδικό HOT DOC κάνοντας λόγο για «λίστα Βαξεβάνη» υπονοώντας ότι πρόκειται για μια αλλοιωμένη λίστα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «λίστα» δεν ήταν στα χέρια μόνο του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, αλλά και άλλων στελεχών ή και υπαλλήλων του Σώματος, από όπου θα μπορούσε να είχε «διαρρεύσει».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν αναφορικά με τον Ιωάννη Διώτη ότι «η αξιολόγηση του υλικού έγινε προσωπικά από μόνο τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, χωρίς τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών -έστω μιας γραμματέως- του ΣΔΟΕ». Υποστηρίζουν επιπλέον ότι η παράδοση του υλικού από τον κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη, «συνιστούσε εντολή ελέγχου».

Επισημαίνουν ότι αν ο κ. Διώτης «είχε νομικές αντιρρήσεις ως προς τη χρήση του υλικού ακόμα και ως πηγής πληροφοριών» λόγων του ότι ήταν προϊόν υποκλοπής «δεν έπρεπε να το αποδεχτεί όταν του το έστειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ούτε να πληροφορηθεί το περιεχόμενό του και να το αξιολογήσει ενημερώνοντας δύο μήνες αργότερα τον νέο υπουργό». Ενώ αν είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για το πολιτικό πλαίσιο έπρεπε να ζητήσει διευκρίνιση. Τέλος του καταλογίζουν ότι ήταν εκείνος που ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τη «λίστα» την οποία και είχε δει, ενώ επιμένει ότι το υλικό «δεν είναι νόμιμο αποδεικτικό μέσο».