Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του Κινήματος να αναμένουν την αποσαφήνιση των προθέσεων του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του παρά τις πιέσεις για τη δρομολόγηση διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16.00.

Ads

 

Κάποιες πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εισηγείται σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος στο τέλος Ιανουαρίου, με στόχο την προκήρυξη τακτικού Συνεδρίου, το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθούν όλες οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέων οργάνων σε όλα τα επίπεδα της κομματικής οργάνωσης, δηλαδή, όχι πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες. Σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε στον Βήμα 99,5 ότι «σήμερα ο πρόεδρος θα καταθέσει καθαρή και ολοκληρωμένη θέση».

Πάντως, ο ίδιος, σε συνέντευξή που έδωσε προ δύο ημερών στο αυστριακό περιοδικό «Profil» και στην ερώτηση αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού, δηλώνει ότι «σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια». Δεν έδωσε πάντως περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, θεωρείται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Υποστηρικτικά λειτούργησε η επιστολή του αδελφού του Νίκου Παπανδρέου σε ηλεκτρονική εφημερίδα.
 
Εν τω μεταξύ, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, υπήρξαν, παρασκηνιακές ζυμώσεις ενόψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της κυρίας Ρεγγίνας Βάρτζελη στη Βουλή, στην οποία συμμετείχαν εκτός από την ίδια, οι κ.κ. Μιχ. Καρχιμάκης, Π. Μπεγλίτης, Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη αυτή για την προετοιμασία του Πολιτικού Συμβουλίου γιατί εισήχθη στο Υγεία για αφαίρεση κύστης από την αριστερά παρειά. Η επέμβαση αυτή, προκάλεσε έντονη φημολογία για αναβολή του Πολιτικού Συμβουλίου, ωστόσο, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, διέψευδαν το ενδεχόμενο.

Ads

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Παπανδρέου
 
«Προεδρικά στελέχη» αυξάνουν τις πιέσεις να ξεκαθαρίσει άμεσα ο κ. Παπανδρέου τι σκοπεύει να κάνει. Αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
 
Υπέρ των άμεσων και καθαρών λύσεων στο ΠΑΣΟΚ τάχθηκε, με δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5 λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, ο Νίκος Σαλαγιάννης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αυτοκτονικό σενάριο» την πρόταση περί διαρχίας που φέρεται να εξετάζει ο Γ.Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη αργήσει, όπως και το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του προέδρου.
 
«Πέρασαν δύο μήνες κι ακόμα αναρωτιώμαστε τι θα κάνει ο πρόεδρος. Δεν κατανοώ γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις. Αργήσαμε πολύ. Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος να το πει και να τρέξουν οι διαδικασίες. Δεν μπορούμε να μαδάμε τη μαργαρίτα» επισήμανε ο κ. Σαλαγιάννης. Άφησε επιπλέον, αιχμές κατά του Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, την πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, δεν λειτούργησε κανένα όργανο, εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των ΚΤΕ» και πρόσθεσε: «Προσπαθήσαμε να επιβάλλουμε συλλογικότερες διαδικασίες και ήρθαμε σε μεγάλη κόντρα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης έχει δηλώσει ότι ο Γ.Παπανδρέου όχι μόνο πρέπει να μείνει στην ηγεσία του Κινήματος, αλλά να είναι και αυτός που θα το οδηγήσει στις εκλογές, γιατί πρέπει να κριθεί από το λαό.
 
Επιπλέον, ο Μίμης Ανδρουλάκης, πρότεινε να υπάρξει συμφωνία Βενιζέλου – Λοβέρδου με βάση το μοντέλο Μπλερ – Μπράουν. «Δεν αντέχει η κοινωνία μια σύγκρουση κορυφής αυτή τη στιγμή» υποστήριξε.
 
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠαΣοΚ, Κ. Καρτάλης από την πλευρά του ζήτησε να ανοίξει σήμερα η διαδικασία. «Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παπανδρέου έχει εκείνη την δημοκρατική ευαισθησία ώστε να ανοίξει τις διαδικασίες για τον επόμενο πρόεδρο του κινήματος όποιος και αν είναι αυτός» δήλωσε.

Την ανάγκη να κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτοκριτική και να προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πέτρος Ευθυμίου. «Αν ο κ.Παπανδρέου θέλει να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τεθεί υπό την κρίση της βάσης. Πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία πριν τις εκλογές» είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται και απολογισμός και προγραμματική, ρεαλιστική, υπεύθυνη και σοβαρή τοποθέτηση και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και φυσικά με πρωτεύον το θέμα της ηγεσίας».