Mε στόχο, για μια ακόμη φορά, την ευρωπαϊκή λύση σε ανώτερο επίπεδο και με χρονικό ορόσημο την 25η Ιανουαρίου, την επέτειο του ενός χρόνου από την πρώτη εκλογική νίκη της Αριστεράς, η κυβέρνηση μπαίνει στην μάχη του ασφαλιστικού – μια «μάχη πολιτική», όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την προδιέγραψε δίνοντας και το στίγμα της τακτικής του στον επόμενο δύσκολο μήνα.

Ads

Πρόκειται για παράλληλη μάχη, τακτικής, επικοινωνίας και ουσίας, με την κυβέρνηση να κρατά ως εφεδρεία την – όχι δεδομένη, κατά τον Γιώργο Κατρούγκαλο – μείωση των επικουρικών συντάξεων, να εκθέτει την αντιπολίτευση επιμένοντας στις συναινέσεις παρά τα κάθετα «όχι» των πολιτικών αρχηγών και να ποντάρει ξανά στην πολιτική διαπραγμάυτευση στην Ευρώπη κόντρα στις σκληρές απαιτήσεις των τεχνοκρατών του κουαρτέτου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό στη Βουλή  περί τις 20 Ιανουαρίου και να έχει ψηφιστεί έως τις 25 Ιανουαρίου, με συμπαγή την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και με ανέπαφη την έσχατη κόκκινη γραμμή, ήτοι την προστασία των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.

Τα «όχι» των δανειστών

Είναι ένα σενάριο αρκούντως δύσκολο στην υλοποίησή του, με δεδομένο ότι οι πρώτες πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών τους εμφανίζουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο σχέδιο Κατρούγκαλο και πιεστικούς για πιο ριζικές περικοπές. «Καμία από τις προτάσεις μας δεν έχει απορριφθεί, καμία δεν έχει εγκριθεί. Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, αλλά αυτή είναι μάλλον η μισή αλήθεια. Τα μηνύματα από το «κουαρτέτο» δείχνουν σκληρή στάση από τους δανειστές σε βασικές παραμέτρους του σχεδίου και ειδικά σε δύο σημεία: Στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών την οποία κυρίως το ΔΝΤ θεωρεί «ακραία αντιπαραγωγική» και στην απόλυτη προστασία των υφιστάμενων συντάξεων για λόγους που έχουν να κάνουν και με δογματικές ιδεολογικές ακαμψίες.

Ads

Η στρατηγική Τσίπρα

Για να ξεπεραστούν αυτά τα «όχι» η κυβέρνηση δρομολογεί ήδη διπλωματική «επίθεση» στοχεύοντας σε ευρωπαϊκή πολιτική λύση. «Θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση» ήταν και το μήνυμα που έστειλε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας από την Πολιτική Γραμματεία, επιβεβαιώνοντας την ενεργοποίηση των διπλωματικών διαύλων.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού, ωστόσο, δεν προβλέπει να φθάσει το θέμα του ασφαλιστικού – τουλάχιστον ανοιχτά – σε επίπεδο κορυφής. Κι αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να διαμορφωθεί κλίμα και εικόνα νέας ευωπαϊκής σύγκρουσης και ρήξης την ώρα που κλείνει το πιο δύσκολο κομμάτι του Μνημονίου κι η κυβέρνηση απέχει ένα βήμα από το άνοιγμα της συζήτησης για τη μείωση του χρέους.

Πολιτική λύση σε επίπεδο Eurogroup

Ως εκ τούτου, το βάρος της πολιτικής διαπραγμάτευσης θα αναλάβουν, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Καθοριστικό θεωρείται το κλίμα που θα διαμορφωθεί στο Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ταξίδι Τσακαλώτου μέσα στις επόμενες ημέρες στο Βερολίνο για συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο Βερολίνο θα πάει το Σαββατοκύριακο και ο Γιώγος Κατρούγκαλος για συζητήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εργασίας.

Στόχος του Μαξίμου είναι να έχει υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας με τους πολιτικούς προϊσταμένους του «κουαρτέτου» πριν από τις 18 Ιανουαρίου, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα για την απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Και, βεβαίως, ουδείς στην κυβέρνηση επιθυμεί να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο φόρουμ του Νταβός (21-24 Ιανουαρίου), δίπλα στην ‘Ανγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ, με ανοιχτή μια νέα ρήξη για το ασφαλιστικό και με μια διεθνή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης…