Kατά την Νέα Δημοκρατία, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα ήταν ο “αντιπερισπασμός Τσίπρα” στην υπόθεση Καμμένου και στην επιτυχή ψηφοφορία για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα. Κατά την κυβέρνηση ήταν ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο από τα Μνημόνια και η συνέχεια της προσπάθειας για “δίκαιη επιστροφή” στην κοινωνία των καρπών της σκληρής προσπάθειας που γίνεται για την ανάταξη της οικονομίας.

Ads

Στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η απόφαση για την εξαγγελία της κατανομής του κοινωνικού μερίσματος δεν ελήφθη χθες. Είχε ήδη σχεδιαστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε οριστικά το Σαββατοκύριακο σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου και χθες “κλείδωσαν” οι τελικές λεπτομέρειες και οι ακριβείς κατηγορίες των δικαιούχων των 1,4 δις ευρώ σε τηλεδιάσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στην τηλεδιάσεκψη επήλθε “πλήρης συμφωνία” όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες – γεγονός που επιβεβαιώθηκε και σήμερα από πηγές της Κομισιόν -, ενώ το στοιχείο που επισημαίνεται ιδιαίτερα είναι τόσο το εύρος του μερίσματος όσο και η διεύρυνση των δικαιούχων του σε σχέση με πέρσι.

Ενδειτικές του κυβερνητικού σχεδιασμού, άλλωστε, και της πολιτικής στόχευσης είναι οι κατηγορίες των πολιτών που θα λάβουν το μέρισμα – κατηγορίες, οι οποίες δείχνουν σαφή πρόθεση ενίσχυσης πλέον όχι μόνον των ασθενέστερων στρωμμάτων αλλά και της μεσαίας τάξης. Και τούτο, διότι πέραν των 720 εκατομμυρίων που θα διανεμηθούν με την μορφή έκτακτης ενίσχυσης με εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια, άλλα 315 εκατομμύρια θα επιστραφούν – από την παρακράτηση των εισφορών υγείας – σε συνταξιούχους μεσαίου εισοδήματος, δηλαδή με συντάξεις μεταξύ 1.000 και 1.300 ευρώ.

Ads

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνδέεται με τις πρόσφατες παραδοχές του οικονομικού επιτελείου για την υψηλή επιβάρρυνση της μεσαίας τάξης και την πολιτική σημασία που δίνει πλέον η κυβέρνηση στην αποκατάσταση των αδικιών στην συγκεκριμένη – και κρίσιμη εκλογικά – κατηγορία πολιτών.

Καθόλου τυχαία, στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι και η ειδική αναφορά που έκανε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ακριβώς στην μεσαία τάξη και η παράλληλη αντιδιαστολή με την “ελίτ των offshore” και τις αποκαλύψεις των Paradise Papers.

«Τόσο τα χαμηλά εισοδήματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «όσο και η μεσαία τάξη, έχουν υποστεί τα τελευταία επτά χρόνια μεγάλη οικονομική πίεση. Όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας, που μας ανάγκασε σε μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας τον πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού».

«Κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους, ισοδυναμεί με τον κρυμμένο και αφορολόγητο πλούτο που γέμιζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα μαύρα ταμεία της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Γιατί offshore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι. Offshore και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλεκόταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της».

Το μήνυμα αυτό δείχνει και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η κυβέρνηση, στοχεύοντας ακριβώς στην διάκριση ανάμεσα στη μεσαία τάξη – που συγκροτεί και μια κρίσιμη μάζα της κεντροαριστεράς – και στις ελίτ της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δε, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η πρωτοβουλία Τσίπρα ήδη εγκλωβίζει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παρ’ ότι κατήγγειλε το κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε ήδη ότι θα το υπερψηφίσει, σε αντίθεση με την στάση που είχε τηρήσει πέρσι κατά την διανομή του εφ’ άπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε εξ αρχής το μέρισμα να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους. Παρόλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την διανομή του έκτακτου επιδόματος, καθώς αποτελεί μια ελάχιστη ανακούφιση στους πολίτες τους οποίους η ίδια η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος κατατέθηκε και η επεξεργασία του θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες, κάτι που σημαίνει ότι αύριο, Τετάρτη, θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μεθαύριο, Πέμπτη, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους δικαιούχους θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.