Κοινοβουλευτική έρευνα διάρκειας δύο έως τριών μηνών, εισήγηση της πλειοψηφίας για μη παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας και αποδοχή εξέτασης μαρτύρων εάν το ζητήσει η αντιπολίτευση, προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis που αναμένεται να συσταθεί την επόμενη Τετάρτη με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

Ο σχεδιασμός αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, προέκυψε μετά την αξιολόγηση τόσο των στοιχείων που υπάρχουν μέχρι στιγμής στον φάκελο της δικογραφίας, όσο και της πολιτικής βαρύτητας της υπόθεσης.

Με βάση και τις εκτιμήσεις των νομικών του κυβερνητικού επιτελείου θεωρείται δεδομένο ότι ο φάκελος θα πρέπει να επιστραφεί στην τακτική Δικαιοσύνη, εκτός βεβαίως εάν προκύψουν άμεσα νέα στοιχεία από την παράλληλη έρευνα που θα αφορούν το ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, οι εισηγήσεις για μια προανακτική – “εξπρές” απορρίφθηκαν καθώς αφ’ ενός παραμένει “γκρίζα ζώνη” η παραγραφή ή μη του αδικήματος της δωροδοκίας και, αφ΄ετέρου, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ενδελεχής εξέταση της υπόθεσης, χωρίς μεν στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, όπως έχει διαμηνύσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και χωρίς να αφεθούν υπόνοιες για προσπάθεια συγκάλυψης.
Πέραν τούτου, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να δοθεί κι ένα “σήμα εμπιστοσύνης” προς την Δικαιοσύνη προκειμένου να συνεχίσει την έρευνα για την υπόθεση σε όλα τα επίπεδα.

Εισήγηση για μη παραγραφή της δωροδοκίας

Στην πράξη, το πλαίσιο αυτό, σημαίνει ότι οι εργασίες της Προανακριτικής θα πάνε σίγουρα έως την άνοιξη, ενώ η κρατούσα άποψη αυτή την στιγμή εντός της κυβέρνησης είναι να εισηγηθεί η πλειοψηφία υπέρ της μη παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας.

Ads

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, πέραν της δεδηλωμένης θέσης υπέρ της μη παραγραφής του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, επικαλούνται και παλαιότερη γνωμοδότηση του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Οπως επισημαίνουν, ο Προκόπης Παυλόπουλος το 2012 και με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είχε υποστηρίξει – και μέσω αρθρογραφίας, μάλιστα – πως η δωροδοκία δεν παραγράφεται καθώς δεν αποτελεί αδίκημα που τελέστηκε “κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων”, αλλά είτε εκτός, είτε “επ’ ευκαιρία” της άσκησης αυτών.

Και μόνον η νομική συζήτηση επ’ αυτού στην Προανακριτική αναμένεται μακρά, εκτός εάν κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευση ζητήσει την γνωμοδότηση του Δικαστικού Συμβουλίου που προβλέπεται από το αναθεωρημένο σύνταγμα του 2011. Τέτοια προοπτική δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής, το περιθώριο ωστόσο που ορίζει ο νόμος για την υποβολή σχετικού αιτήματος εκπνέει την επόμενη Δευτέρα.

Οι δέκα κάλπες

Σε ό,τι αφορά αυτήν καθ’ αυτή τη διαδικασία της συζήτησης και της ψηφοφορίας, χθες οριστικοποιήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι θα εξαντληθεί μέσα σε μία ημέρα – την επόμενη Τετάρτη – ενώ, κατόπιν εισήγησης και του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής η κατεύθυνση είναι να στηθούν δέκα διαφορετικές κάλπες, μία για κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία.

Την αντίθεσή του στις δέκα κάλπες εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας ενιαία κάλπη για όλους, προοπτική που κοινοβουλευτικός παράγοντας δεν απέκλεισε, λέγοντας πως εάν “υπάρξουν άλλες σκέψεις ή άλλα ενδεχόμενα, το θέμα μπορεί να αποφασιστεί την Τετάρτη”.

Η επιμονή της ΝΔ στην μία κάλπη πάντως, έχει χροιά κυρίως εσωκομματικής αγωνίας, καθώς η ηγεσία του κόμματος ανησυχεί για το ενδεχόμενο “διασποράς” των γαλάζιων ψήφων στις δέκα διαφορετικές κάλπες – φοβάται, δηλαδή, ότι ακόμη και βουλευτές της ΝΔ μπορεί να ψηφίσουν υπέρ της Προανακριτικής για συγκεκριμένα, μεμονωμένα γαλάζια στελέχη που αναφέρονται στην δικογραφία. Οσοι πάντως από τους 10 εμπλεκόμενους θέλουν να μιλήσουν στην Ολομέλεια θα πάρουν τον λόγο την επόμενη Τετάρτη, σε μια συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 9 το πρωί και προδιαγράφεται μαραθώνια.