Υποθήκες σκληρής πολιτικής πόλωσης αφήνει η αυλαία του 2017, με τα μηνύματα από κυβέρνηση και ΝΔ να προδιαγράφουν μετωπική σύγκρουση τον επόμενο χρόνο στο πεδίο πλέον των εθνικών θεμάτων.

Ads

Οι τόνοι για το Μακεδονικό ανεβαίνουν κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα, με την ΝΔ να υιοθετεί ως επίσημη γραμμή πια το αίτημα για εκλογές εάν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι – ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – δεν καταλήξουν σε κοινή θέση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, και με την κυβέρνηση να εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα.

Απαντώντας στην γραμμή αυτή της ΝΔ κύκλοι του Μαξίμου καταλόγισαν σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση και, ειδικά στην Ντόρα Μπακογιάννη, «ανεύθυνη στάση» και «μανία αποσταθεροποίησης». «Η κυρία Μπακογιάννη», ανέφεραν, «επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα. Την διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».

Νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη είχε επιβεβαιώσει, μιλώντας στον Real FM, ότι η ΝΔ, ακόμη κι εάν συμφωνεί σε ενδεχόμενη λύση του ονοματολογικού, δεν θα την στηρίξει εάν διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.

Ads

«Θα ψηφίσετε μια πρόταση στην οποία συμφωνείτε ή θα προτιμήσετε να ρίξετε την κυβέρνηση;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη για να απαντήσει: «Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυρακη, δηλώνοντας στο ραδιόφωνο του Alpha: «Δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια γνώμη και οι ΑΝΕΛ να έχουν μια διαφορετική γνώμη. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μια ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση. Η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ενιαία πρόταση. Πρόταση που θα βασίζεται στην πλειοψηφία».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν εκλογές πριν την λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης» ήταν η απάντηση που έδωσε από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ενώ αναφερόμενος στην διαφωνία Καμμένου για το ονοματολογικό είπε πως «είναι δεδομένη η δεδηλωμένη της κυβέρνησης αυτής και αρραγής η κυβερνητική πλειοψηφία».

Το στίγμα της συνολικής προσέγγισης της κυβέρνησης στο Μακεδονικό έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Καβάλας. «Εντός του 2018 με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ σε ερώτηση για την στάση των ΑΝΕΛ απάντησε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα. «Η κυβέρνηση και τα όργανά της», πρόσθεσε, «θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση».

«Το σημαντικό», τόνισε, «είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση», ενώ απευθυνόμενος στην ΝΔ είπε πως «αντι να θέτει θέμα δεδηλωμένης, να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση. Να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά. Αντί να κοιτά την αγκίθα στο χέρι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.