Δίοδος απεμπλοκής στην υπόθεση του Ελληνικού αναζητείται εσπευσμένα στην κυβέρνηση, μετά το νέο αδιέξοδο στο ΚΑΣ και την τρίτη αναβολή της συζήτησης για την έγκριση της επένδυσης και την κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου.

Ads

Το πρωί, και λίγες ώρες πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για το Ταλίν και την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αύριο το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην ομάδα task force που έχει συγκροτηθεί για τις επενδύσεις. Με ανακοίνωσή του το Πολιτικό Συμβούλιο επισήμανε “την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην επένδυση, με απόλυτο σεβασμό στον νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες”.

Κεντρική θέση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από το χθεσινοβραδυνό μήνυμα που εστάλη από το Μαξίμου είναι πως “η επένδυση πρέπει να προχωρήσει, με πρώτη επιλογή τις συναινετικές διαδικασίες”. Ωστόσο, η προσέγγιση δεν είναι ενιαία τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και ελήφθη ήδη απόφαση να συγκληθεί συνεδρίαση και της Πολιτικής Γραμματείας με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Εσθονία και οπωσδήποτε πριν από την νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ την Τρίτη.

Ο ρόλος της Μαρίας Βλαζάκη

Μετά το νέο χθεσινό αδιέξοδο και την τρίτη κατά σειρά αναβολή της συζήτησης στο ΚΑΣ, στο τραπέζι έχουν μπει εισηγήσεις ακόμη και για αντικατάσταση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, η οποία έχει και την απόλυτη αρμοδιότητα σύγκλισης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και καθορισμού της ατζεντας του.

Ads

Κατά πληροφορίες, η κυρία Βλαζάκη φέρεται να είχε διαβεβαιώσει μόλις την Τρίτη τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ότι θα επελθει διέξοδος, κάτι όμως που τελικά δεν συνέβη στην χθεσινή συνεδρίαση. Αντιθέτως, η Μαρία Βλαζάκη ήταν εκείνη που εισηγήθηκε την αναβολή έτσι ώστε την Τρίτη να συζητηθεί πρώτα το θέμα της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου – όπως ζητούν οι αρχαιολόγοι – και εν συνεχεία να τεθεί προς έγκριση το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της αναδόχου εταιρίας.

Το μήνυμα του Μαξίμου

Η δυσφορία για τη νέα καθυστέρηση ήταν σαφής στις δηλώσεις που έκαναν χθες το βράδυ πηγές του Μαξίμου, αναφέροντας: “Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση τον νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες, που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό”.

Ενόχληση, ωστόσο, υπάρχει σε κυβερνητικά στελέχη και για τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πλευρά του επενδυτή, της Lamda Development, και σύμφωνα με τα οποία σε περίπτωση κήρυξης αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό το όλο project μπορεί να βρεθεί στον αέρα.

Ο Φίλης και ο Σκουρλέτης

Ο βασικός προβληματισμός που εκφράζεται από πλευρές εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής του αρχαιολογικού νόμου υπάρχει κίνδυνος προσφυγής στο ΣτΕ και, κατ΄επέκταση, πλήρους εμπλοκης στην επένδυση. Στελέχη που προβάλουν αυτή την άποψη υποστηρίζουν ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν θα εμποδίσει τις εργασίες και επικαλούνται το προηγούμενο του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και του Μετρό της Αθήνας.

Καθαρά υπέρ αυτής της θέσης έχουν ταχθεί ήδη δημόσια ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης – ο οποίος χθες ήταν παρών και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων κατά την συνεδρίαση του ΚΑΣ- καθώς και ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ότι “οι αρχαιολόγοι δίνουν μάχη για την υπεράσπιση της χώρας” και τόνισε: «Ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες που θα ισχύουν για όλους».

Ο Μητσοτάκης

Η υπόθεση έρχεται και στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από τον πρωθυπουργό την αποπομπή της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού. «Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter.