Στην πολιτική επιστράτευση και επίταξη των απορριμματοφόρων και των φορτηγών οχημάτων όλων των δήμων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της χρήσης των παραπάνω οχημάτων, προχώρησε η κυβέρνηση με απόφαση του Πρωθυπουργού. Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου και ισχύει από τις 7 το πρωί της Τρίτης. Ισχύει δε μέχρι την έκδοση νεότερης απόφασης.

Ads

Η σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Χ. Καστανίδη, ορίζει πως «επιτάσσουμε από την 7.00 ώρα της 18ης Οκτωβρίου 2011, έως την έκδοση νεότερης απόφασης, τις υπηρεσίες των οδηγών των απορριμματοφόρων οχημάτων και των φορτηγών οχημάτων όλων των δήμων της Περιφέρειας Αττικής». Βάσει της ίδιας απόφασης ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, εξουσιοδοτείται για την έκδοση των απαραίτητων φύλλων επίταξης “και την επίδοσή αυτών αρμοδίως στους οδηγούς…”

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) τόνισε χθες με ανακοινώσεις της πως η απόφαση της επίταξης αφορά μόνο στους εργαζομένους στους Δήμους της Περιφ. Αττικής, καλώντας παράλληλα για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις του διημέρου.

«Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουν ενωμένοι σαν μια γροθιά τον αγώνα τους ενάντια στην αυταρχική ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ  Κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση ότι «καταλύοντας κάθε έννοια νομιμότητας, προσπαθεί ανεπιτυχώς να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, ενισχύοντας χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα-επιχειρηματικούς της φίλους, επιστρατεύοντας εξαθλιωμένους αλλοδαπούς, ανασφάλιστους, χωρίς ατομικά είδη προστασίας».

Ads

Επιπλέον, η ΠΟΕ – ΟΤΑ καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντί να χρησιμοποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις «για την κατάλυση χώρων όπως ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και την συνοδεία ιδιωτικών απορριμματοφόρων, να τις διαθέσει στην προστασία του πολίτη που πλήττεται από την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα». Καλεί επίσης τους αστυνομικούς «που πλήττονται και αυτοί βάναυσα από τα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης να συσπειρωθούν και μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα» των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ΑΔΕΔΥ: Αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης

Για «νέο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης» κάνει λόγο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση, αφού απέτυχε να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο των Ο.Τ.Α., προκειμένου να περάσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της, καταφεύγει σήμερα στο πιο βάρβαρο και αντιλαϊκό μέτρο». Επισημαίνει ακόμη ότι η συγκεκριμένη απόφαση, προφανώς, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης, για αφαίρεση της αρμοδιότητας της καθαριότητας από τους Δήμους, με σκοπό στη συνέχεια την πλήρη εκχώρησή της σε ιδιώτες.

Βαθιά αυταρχική πράξη και επίδειξη κρατικής βίας χαρακτηρίζει την επιστράτευση το ΚΚΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί το αντιδραστικό – αντεργατικό αστικό νομικό οπλοστάσιο για να απαγορεύσει το στοιχειώδες δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και στον αγώνα κατά των βάρβαρων και εξοντωτικών μέτρων, που παίρνει μαζί με την τρόικα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας» και προβλέπει ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι μαζικές απολύσεις και η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Ακραία, αυταρχική και αντεργατική πολιτική επιλογή χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική επιστράτευση των οδηγών των απορριμματοφόρων της Αττικής. «Μια νέα αντιδημοκρατική εκτροπή είναι σε εξέλιξη, αφού η κυβέρνηση καταργεί επί της ουσίας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας. Ο κυβερνητικός αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σκαλεί όλους τους εργαζόμενους να τους συμπαρασταθούν με τη μαζική παρουσία τους στα κατειλημμένα αμαξοστάσια των δήμων και την ενεργητική συμμετοχή τους στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία σήμερα και αύριο, καθώς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.