Οι ΜΕΘ της Αττικής μετά από τέσσερις μήνες lockdown έχουν μόνον 12 άδειες κλίνες, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει ξεπεράσει τους 400 κι έχει φθάσει σε ρεκόρ διμήνου, και ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού ήταν χθες στο 6,55% με το όριο ασφαλείας να βρίσκεται στο 2% και το όριο συναγερμού στο 4%.

Ads

Παραπλεύρως, οι μισοί επιδημιολόγοι προβλέπουν ύφεση και οι άλλοι μισοί έξαρση των κρουσμάτων εντός της τρέχουσας εβδομάδας, κάποιοι εκ των ειδικών (Γιώργο Παυλάκης) προτείνουν – ένα ακόμη – «ολικό lockdown» δύο εβδομάδων και κάποιοι άλλοι (Ματίνα Παγώνη) λένε ότι πρέπει να ανοίξουν όλα τώρα, ακόμη και η εστίαση, διότι έτσι κι αλλιώς καραντίνα δεν υφίσταται, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά «δύο εβδομάδες ακόμη υπομονή, για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης».

Προφανώς κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά στο πολλαπλό και διαρκές lockdown της χώρας και, επίσης προφανώς, αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και πιθανώς και των σχολείων στις 16 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, ο κυβερνητικός σχεδιασμός της «κανονικότητας» προβλέπει άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 16 Μαρτίου, αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα. Το είπε ευθέως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης χθες στην Βουλή – «πεποίθησή μας», είπε, «είναι πως η οικονομία θα ανακάμψει αμέσω μετά το άνοιγμα της οικονομίας που ελπίζουμε να γίνει στις 16 Μαρτίου» – και το έδειξε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνοντας: «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης».

Ads

Βάσει αυτού του πλάνου, η επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα εισηγηθεί αυτή την Παρασκευή παράταση του lockdown για μια εβδομάδα ακόμη , έως και τις 15 Μαρτίου, και στην συνέχεια θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και, ενδεχομένως, και τα σχολεία. Το σενάριο που προκρίνει η κυβέρνηση είναι να ανοίξουν ταυτόχρονα λιανεμπόριο και γυμνάσια-λύκεια, και να μείνουν για μια ή δύο εβδομάδες αργότερα τα δημοτικά. Η αναστροφή στην προτεραιότητα έχει να κάνει αφενός με τις πανελλαδικές εξετάσεις της τρίτης λυκείου και αφετέρου με τα νέα επιδημιολογικά ευρήματα που δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικές στα παιδιά μικρότερης ηλικίας με ασυμπτωματικά χαρακτηριστικά.

Η πολιτική βούληση, ωστόσο, η οποία υπαγορεύεται καθαρά από την εξάντληση των αντοχών της οικονομίας, είναι πολύ πιθανό να προσκρούσει ξανά στην επιδείνωση που καταγράφεται σε όλα τα μέτωπα της πανδημίας.
Καθαρή εικόνα όμως δεν υπάρχει ούτε σε επιστημονικό επίπεδο, καθώς οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα διίστανται. Ως εκ τούτου, το μόνο που επιχειρεί να κάνει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση είναι να διαχειριστεί την ασφυξία στα νοσοκομεία και να αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, χθες το απόγευμα η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς» ήταν στο 100%, καθώς δεν υπήρχαν κενά κρεβάτια.  Συνολικά στο λεκανοπέδιο είχαν απομείνει 12 κλίνες ΜΕΘ κενές – στα νοσοκομεία ΚΑΤ, «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση δόθηκε εντολή για την μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid, ενώ δρομολογείται και η μετατροπή τις επόμενες ημέρες, του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non covid νοσοκομείο, προκειμένου να δεχθεί άλλα σοβαρά περιστατικά και να αδειάσουν κλίνες στα υπόλοιπα νοσοκομεία για την νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Πέραν αυτών, ούτε και τώρα πάντως υπήρξε σκέψη ή συζήτηση στην κυβέρνηση για επίταξη κάποιων εκ των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων της Αττικής για την νοσηλεία περιστατικών covid.