Συγκρούσεις… κορυφής αλλά ενδεχομένες και εσωκομματικές αναμένονται με την έναρξη της εβδομάδας, καθώς ο πρωθυπουργός θα έρθει αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης στη Βουλή, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδους Κορυφής της ευρωζώνης για το «κούρεμα». «Ζέσταμα» πάντως αναμένεται να κάνει σήμερα, καθώς στις 17:00 το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για τις επίμαχες αποφάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που «βράζει» ήδη, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Ads

Εν τω μεταξύ, με αυτά τα δεδομένα, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε την Κυριακή το απόγευμα σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, προκειμένου όπως έγινε γνωστό να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

Διαφωνίες και σύγκρουση Κορυφής

Σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών που διαφωνούν ως προς τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να παρακολουθήσουμε την Τρίτη, καθώς ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και οι πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν στη Βουλή. Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μυρίζει «μπαρούτι» μετά τις δημόσιες δηλώσεις που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όσο και οι πρόεδροι των μικρότερων κομμάτων, με τις οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους σε όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ, έχει ήδη κάνει λόγο για ελεγχόμενη χρεοκοπία σε εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει ότι πρόκειται για απόφαση που θα βαθύνει την ύφεση και θα φέρει την επιβολή μιας άγριας λιτότητας, ενώ ο ΛΑΟΣ, υποστήριξε ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής δεν θα είναι η τελευταία καθώς «η ανασφαλής Ευρώπη εφευρίσκει τρόπους να μας πιέζει και περισσότερο». Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο βαθειάς ύφεσης και λιτότητας, ενώ η ΔΗΣΥ, κάνει λόγο για κατάσταση που έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής.  

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από άλλες παρατάξεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κάτι που μέχρι τώρα απορρίπτει ο Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας «ότι ο λαός θέλει αλλαγές και όχι εκλογές».

Πέδίο σύγκρουσης αναμένεται πάντως να αποτελέσουν και τα όσα συνέβησαν συνέβησαν κατά τις παρελάσεις που είχαν διοργανωθεί για την Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα καθώς τα κόμματα έχουν κάνει διαφορετικές τοποθετήσεις.

Με αίτημα για εκλογές θα απαντήσει ο Σαμαράς
 
Με το αίτημα για εκλογές αναμένεται να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ενημέρωση που θα κάνει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αξιοποιήσει στην τοποθέτησή του και την απόφαση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου της χώρας του, καθώς στη Συγγρού θεωρείται απόδειξη ότι η πάγια θέση της ΝΔ δικαιώνεται.

Νέα εσωκομματική καταιγίδα;

Αρραγές μέτωπο για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να ζητήσει εκ νέου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την παρουσιά του, σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ήδη εντός του ΠΑΣΟΚ έχουν εμφανιστεί διαφορετικές τάσεις σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου που ανησυχούν την ηγεσία του κόμματος, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές στελεχών που ζητούν πολιτικές αλλαγές. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα, θορυβημένο από 14,7% που έλαβε στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Καπα Research για το Βήμα.

Ο  Γ.Παπανδρέου πάντως αναμένεται να υποστηρίξει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και άμεσης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Σύμφωνα πάντως  με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, παρα το γεγονός οτι το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους ευρύτερης νομιμοποίησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και όχι μόνο, ο πρωθυπουργός φέρεται να μην εξετάζει σε καμία περίπτωση στην παρούσα φάση τουλάχιστον, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δεχτεί πιέσεις για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από βουλευτές αλλά και υπουργούς. Οι κκ Ρέππας και Καστανίδης έχουν υποστηρίξει τη διενέργια δημοψηφίσματος, ενώ ο κ. Βενιζέλος έφερε στο προσκήνιο με δημόσια τοποθέτηση το ζήτημα ψήφισης της συμφωνίας των Βρυξελλών με αυξημένη πλειοψηφία.

Παράλληλα, υπάρχουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εκφράζουν ανοιχτά τη θέση τους για την ανάγκη μιας κυβέρνησης έκτακτης. Ανάμεσα σε αυτούς ο Λ. Γρηγοράκος, ο Δ. Λιντζέρης, η Σ. Μερεντίτη, ο Οδ. Κωσναντινόπουλος κ.α.

Ο Δημήτρης Λιντζέρης -μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 την Κυριακή- επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη μια εθνική συμφωνία για να βγει η χώρα από το τέλμα. Τόνισε, δε, ότι η Βουλή αυτή μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, δεν έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια. «Η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη και αναγκαία, λόγω απόφασης της Συνόδου Κορυφής και λόγω των γεγονότων στην παρέλαση» επισήμανε.