Νέα πολιτικά μέτωπα, όχι μόνον μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και εντός ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ανοίγει η συμφωνία για την αναβάθμιση των F 16 η οποία έκλεισε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Ads

Το τίμημα, τα αντισταθμιστικά οφέλη και οι όροι της συμφωνίας είναι το βασικό αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, η οποία ζήτησε μεν να έρθει το θέμα στη Βουλή αλλά εμφανίζεται και η ίδια χωρίς ξεκάθαρη θέση και με εσωτερικές ταλαντεύσεις.

Την ίδια ώρα, επιφυλάξεις για το κόστος του νέου εξοπλιστικού προγράμματος εν μέσω Μνημονίου εκφράζονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, με πλέον ανοιχτή την διαφοροποίηση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Στην Νέα Δημοκρατία, ο αρμόδιος τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για να δώσει διευκρινίσεις η κυβέρνηση για το σχέδιο αναβάθμισης των αμερικανικών αεροσκαφών.

Ads

Ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε μεν την αναβάθμιση των F16 «επιβεβλημένη», αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα με «παροιμιώδη προχειρότητα» και την κάλεσε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά το κόστος της συμφωνίας, τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αφορά, εάν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα και εάν θα εμπλακεί τελικά η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ήδη, πάντως, η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει την  Δευτέρα και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι παρόντες τόσο ο υπουργός Πάνος Καμμένος όσο και ο αναπληρωτής Δημήτρης Βίτσας.

Καμμένος: 1,1 δις το κόστος

Χθες ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι το κόστος της αναβάθμισης θα είναι 1,1 δις ευρώ και αναφερόμενος στην δήλωση Τραμπ περί 2,4 δις είπε: «Τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αφορούν σε 123 αεροσκάφη αν αναβαθμιστούν στο σύνολο τους. Εμείς δεν θα τα αναβαθμίσουμε όλα». Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε επίσης ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να αποφασίσει πως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 να γίνει ως «βοήθεια» προς τη χώρα μας, και άρα να είναι ολόκληρη ή μέρος της δωρεάν. 

Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση είχε «εξουσιοδοτηθεί από την Βουλή να διαπραγματευτεί την αναβάθμιση των F-16, είπε ότι πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία στην οποία «δεν χωρούν μίζες» και τόνισε  ότι στην συμφωνία  «αντιδρούν οι παλιοί φίλοι του Τσοχατζόπουλου».

Φίλης: Μάθαμε το κόστος από τον Τραμπ

Για απουσία ενημέρωσης, ωστόσο, μίλησε ο Νίκος Φίλης, θέτοντας και εκείνος ερωτήματα για το κόστος της συμφωνίας. «Το κόστος για τη συμφωνία για τα F16 τη μάθαμε από τα χείλη του Τραμπ» είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Μακάρι να μας είχαν ενημερώσει».
 
Ο Νίκος Φίλης διευκρίνισε πάντως ότι είχε γίνει μια συζήτηση τον Σεπτέμβριο στην επιτροπή εξοπλισμών στη Βουλή, αλλά το κόστος ήταν ανοιχτό. Παρ’ ότι, δε, αναγνώρισε τις γεωπολιτικές ανάγκες, είπε πως το ζήτημα είναι εάν «σε καιρούς δύσκολους μπορούμε να αγοράσουμε αυτά τα όπλα».

«Η εθνική ευθύνη δεν αφορά μόνο την απαραίτητη ανάγκη να υπάρχει εθνική ασφάλεια αλλά να υπάρχει και κοινωνική ασφάλεια. Και σκέφτομαι ότι δίνουμε 2,4 δισ. δολάρια ως οροφή λέει για να πάρουμε ανταλλακτικά την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά», είπε ο Νίκος Φίλης.

Η ερώτηση Κύρτσου

Εσωτερικό ζήτημα όμως με τα F16 προκλήθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, μετά την ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Κύρτσος. Στην ερώτηση, ο ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα δοθούν για τα πολεμικά αεροσκάφη θα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος. 

Κύκλοι της ΝΔ, ωστόσο, έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από την κίνηση Κύρτσου αναφέροντας:  «Η θέση της ΝΔ για την αναβάθμιση των F16 είναι σαφής εδώ και μέρες. Οποιαδήποτε άλλη θέση απηχεί σε προσωπικές απόψεις που δεν έχουν σχέση με τη θέση της ΝΔ».