Πρώτος ο Α. Μπέος; Κι όμως, συνέβη. Η ΝΔ κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τις αιτίες της επιτυχίας του προσφάτως αποφυλακισμένου ποδοσφαιρικού παράγοντα στο Βόλο, παρόλο που είναι γνωστό ότι στελέχη της στην περιοχή πήγαν μαζί τους και κινητοποίησαν κομμάτι της κοινωνικής της βάσης.

Ads

 
Γίνονται τραμπουκισμοί στον Πειραιά όπως κατήγγειλε ο Β. Μιχαλολιάκος που βρέθηκε στη δεύτερη θέση βλέποντας την πλάτη του Γ. Μώραλη; Το βέβαιο είναι ότι ο Ολυμπιακός καθαρίζει στο λιμάνι και ότι ο Β. Μαρινάκης, μετά την επιτυχία του συνδυασμού του, μπορεί να ξεδιπλώσει ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες για εμπλοκή στην πολιτική. Το ίδιο ισχύει οπωσδήποτε για τον Α. Γκλέτσο που σάρωσε στη Στυλίδα και ανακοίνωσε ότι αφού ολοκληρώσει τη θητεία του θα κάνει κόμμα, ενώ δεν αποκλείεται να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο Η. Ψινάκης, γιατί όχι; αφού κυριάρχησε στο δήμο Μαραθώνα.
 
Φυσικά δεν έχoυν την ίδια σημασία και το ίδιο περιεχόμενο ο θρίαμβος του Μπέου με τον θρίαμβο του Ψινάκη και δεν αθροίζονται, όμως σε κάθε περίπτωση προσφέρονται για αναλύσεις ως προς τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώνεται η πρόθεση ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές – και όχι μόνο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις – πλην Γκλέτσου γιατί κρίθηκε και για το αυτοδιοικητικό του έργο- το κοινό στοιχείο είναι ότι η ψήφος δεν είναι πολιτική, είναι αντικομματική, εμπνέεται από τη δύναμη (την οικονομική/επιχειρηματική), δοξάζει την τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα και εμφανίζεται ως αντισυστημική με έναν άκρως στρεβλό τρόπο.
 
Εκεί που οι αναλύσεις γίνονται πολύ δύσκολες είναι όταν πρόκειται για την εντυπωσιακή επίδοση της Χ.Α, ειδικά στην Αθήνα και την Αττική, όπου πια η ψήφος είναι απολύτως συνειδητή. Οι πολίτες  γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, αφού η δικαστική έρευνα έχει φέρει στο φως τις λεπτομέρειες της δράσης αυτού του κόμματος, οι απόψεις τους έχουν πλήρως αποκαλυφθεί και αμφιβολίες δεν υπάρχουν ούτε για τα μέσα ούτε για το σκοπό.
 
Επομένως, μιλάμε για ένα ποσοστό – σοκ το οποίο μάλιστα έρχεται αφού ο υποψήφιος της ΝΔ υπέκυψε στον πειρασμό της ακροδεξιάς διολίσθησης (κηρύττοντας ιερό πόλεμο εναντίον του τζαμιού κοκ). Η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, είναι κυριολεκτικά φοβερή και δεν αρκεί πια η επίκληση της αγανάκτησης και της οργής εναντίον της λιτότητας για να ερμηνευτεί αυτή η μεγάλη ντροπή για τον ελληνικό πολιτισμό.
 
Από εκεί και πέρα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές (α γύρος) ηττήθηκαν κατά κράτος οι δημοσκοπήσεις και αυτό δημιουργεί προβληματισμό για τη χρησιμοποίησή τους ως μηχανισμού χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ηττήθηκε και η τακτική της ΝΔ που κακοποίησε τον Καλλικράτη για να μεταφέρει τις ευρωεκλογές στον β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού αυτό δεν της απέδωσε τα αναμενόμενα. Αλλά το μεγαλύτερο πάθημα για τον Α. Σαμαρά είναι η αποτυχία των επιλογών του στην Αθήνα, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, αφού χρεώνεται προσωπικά το γεγονός ότι έφερε απέναντί του τον νικητή Τζιτζικώστα και άφησε στο αντάρτικο τον Ν. Κακλαμάνη στην Αθήνα.
 
Στο παρασκήνιο ακούγονται ήδη γκρίνιες που συγκρατούνται επειδή η ΝΔ άντεξε σε πανελλαδικό επίπεδο περνώντας στον δεύτερο γύρο σε εννιά από τις δεκατρείς περιφέρειες, έχοντας έναν περιφερειάρχη (Ήπειρος) που κέρδισε από τον πρώτο γύρο και φιλοδοξεί να επικρατήσει τελικά σε έξι έναντι πέντε το 2010. Κάτι που διευκόλυνε τη ΝΔ ήταν οι ατυχείς – σε αρκετές περιπτώσεις – επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που κινήθηκε με όρους κόμματος του 4% και δεν έδωσε μάχη για την προσέλκυση προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν. Κατά τα άλλα, η ΝΔ θα δυσκολευτεί να αφομοιώσει το καθολικό «όχι» της Θεσσαλονίκης στην ιδιωτικοποίηση του νερού που αποτελεί ισχυρή αμφισβήτηση των μνημονιακών σχεδιασμών.
 
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κατέστησε σαφές από χθες το βράδυ ότι θα παίξει με το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια» και προφανώς αυτό θα κλιμακωθεί στην πορεία προς τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, την επόμενη Κυριακή. Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να επικρατήσει και ότι δεν υπάρχει ηχηρό αντικυβερνητικό μήνυμα, αλλά ο δρόμος μέχρι την επόμενη Κυριακή είναι σύντομος, επομένως η κατασκευή εντυπώσεων έχει συγκεκριμένα όρια.