Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών σχετικά με την πανδημία με προφανή πρόθεση να ικανοποιήσει ταυτόχρονα το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, ταυτίζοντας τον Αλ. Τσίπρα  με τον “πολακισμό” και ανεβάζοντας την ένταση απέναντι στην Αριστερά για το Πολυτεχνείο. 

Ads

Ηταν επιθετικός με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός από τον Κυρ. Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης. Με τον Δ. Κουτσούμπα αντάλλαξαν βαριές κουβέντες για το ποιος πρέπει να ντρέπεται, ενώ απέναντι στον Γ. Βαρουφάκη ήταν ευθέως προσβλητικός. Η διακήρυξή του για το “τέλος στα ιδεολογικά άβατα” ενθουσίασε τους σκληρούς του κόμματός του αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά γιατί τώρα πρέπει να κάνει πράξη τη δέσμευσή του ότι “ο νόμος ισχύει για όλους”. Δεν προβλέπεται κωδικός για συμμετοχή σε πορεία, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 προκάλεσε λέγοντας “χτυπήστε μας” και ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης θα έχει το λόγο. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι εύκολη απόφαση όσο ωραία και αν ακούγονται οι σχετικές δεσμεύσεις. 

Στην Φ. Γεννηματά ο πρωθυπουργός επεφύλαξε ειδική μεταχείριση, συγχαίροντας τον Α. Λοβέρδο και αφήνοντας έτσι ένα θηριώδες υπονοούμενο για την χρησιμότητα της κεντροαριστεράς ως εκλογικής δεξαμενής του και ως εφεδρεία για την κυβέρνηση και το κόμμα του. 

Αλλά κεντρικός στόχος του ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε με κάθε τρόπο ότι,  όχι απλώς δεν υπάρχει καμία διάθεση συναίνεσης από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά επιδίωξη είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πόλωση. Ούτε καν απάντησε στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, το όνομα της Αθ. Λινού έκανε πως δεν το άκουσε, ενώ οι επιθέσεις του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφώς προεκλογικού κλίματος. 

Ads

Αρκετοί εντός και εκτός ΝΔ έμειναν με την εντύπωση, και λόγω των παροχών και διευκολύνσεων που ανακοίνωσε, ότι βαθιά επιθυμία του είναι να γίνουν εκλογές όσο νωρίτερα γίνεται, με το φθινόπωρο του 2021 να αποτελεί ορόσημο για τον σχεδιασμό του. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Βουλή με την αυτοπεποίθηση που του δίνει η μεταφορά της πολιτικής ατζέντας στο απολύτως προνομιακό πεδίο της Αριστεράς που είναι η δημόσια υγεία και με τη δυσάρεστη βεβαιότητα ότι θα βρει μπροστά του τον Π. Πολάκη που του προκάλεσε μεγάλη ζημιά δημοσιοποιώντας φωτογραφία από γεύμα με φίλους, δηλαδή από την παραβίαση του lockdown.

Είναι ενδεικτικό του άγχους του να πείσει ότι ο ίδιος δεν έχει σχέση με τέτοιες συμπεριφορές ότι  τόνισε πως επιλέγει να μιλήσει πίσω από το πλέξιγκλας γιατί είναι πιο ασφαλές, ενώ το προηγούμενο βράδυ άφησε να γίνει γνωστό ότι δεν πήγε στη δεξίωση της ΠτΔ προς τιμήν του Αιγύπτιου ομολόγου της γιατί το θεώρησε ασύμβατο με το lockdown. 

Η κριτική για την κατάσταση στα νοσοκομεία ήταν εύκολη για τον Αλ. Τσίπρα, αφού η εικόνα σκοτεινιάζει ώρα με την ώρα. Αυτό που κυρίως τον ενδιέφερε ήταν να δείξει ότι έχει ειλικρινή βούληση συνεννόησης, ότι ηγείται δηλαδή μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης, ότι έχει προτάσεις και προγραμματικές θέσεις, ότι δηλαδή είναι κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας. 

Αυτό που επίσης τον ενδιέφερε ήταν να κάνει νέο άνοιγμα στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Ανέφερε εμφατικά όσα είπε η Φ. Γεννηματά, με κρούσμα στην οικογένειά της, για τα τεστ που δεν γίνονται στα σχολεία, και ήταν περισσότερο από φιλικός μαζί της. Αυτή τη φορά και η Φ. Γεννηματά απέφυγε τη σκληρή αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα και τις ίσες αποστάσεις, αρθρώνοντας καθαρά αντιδεξιό λόγο και συντασσόμενη με τις προοδευτικές δυνάμεις. 

Κάπως έτσι φάνηκαν σημάδια ενός νέου πολιτικού χάρτη που, όταν πλησιάσουν οι εκλογές, μπορεί να γίνουν πιο ορατά: Η ΝΔ συνομιλεί με τον Βελόπουλο και τους Λοβέρδους επιδιώκοντας αμφίπλευρη διεύρυνση ή συμμαχίες, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ εκ των πραγμάτων βρίσκονται κοντά γιατί τους ενώνει η κοινωνική τους βάση και θεμελιώδεις αρχές, ενώ το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 έχουν κοινές αναφορές. 

Δείτε εδώ όλες τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Διαβάστε αναλυτικά: