Σε πολιτική αναμέτρηση με σκληρό παρασκήνιο εξελίσσεται η απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, μια απεργία που πλέον πέραν του άμεσου διακυβεύματός της, ήτοι την μονιμοποίηση των συμβασιούχων της καθαριότητας, γίνεται καταλύτης και για το εάν θα μπουν ή όχι ιδιωτικές εταιρίες στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ads

Η χθεσινή απόφαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ να συνεχίσει την απεργία τουλάχιστον έως την Πέμπτη παρά το κλίμα εκτόνωσης που είχε διαφανεί μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πυροδότησε οξεία κόντρα κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να καταγγέλλει ανοιχτά ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται «με εντολή Μητσοτάκη».

Το «λευκό» της ΔΑΚΕ

Της απόφασης για συνέχιση της απεργίας προηγήθηκε ένα πυρετώδες παρασκήνιο, με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της Ομοσπονδίας να συνεδριάζουν ξεχωριστά για περισσότερες από 4 ώρες και με την ΔΑΚΕ να καθορίζει τους τελικούς συσχετισμούς μεταβάλλοντας την αρχική της θέση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΑΚΕ η οποία έως τώρα τασσόταν κατά της απεργίας χθες επέλεξε να ψηφίσει «λευκό», γεγονός το οποίο και οδήγησε σε πλειοψηφία υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων με τις ψήφους του ΠΑΜΕ και της ΛΑΕ.

Ads

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΕ Νίκος Τράκας είχε εισηγηθεί την αναστολή της απεργίας, ωστόσο το «λευκό» της ΔΑΚΕ άλλαξε τα δεδομένα. Κυβερνητικές πηγές έθεταν το ερώτημα «πώς η ΔΑΚΕ στηρίζει μια απεργία κατά της οποίας έχει ταχθεί, δημοσίως τουλάχιστον, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας» και, ταυτόχρονα, τόνιζαν ότι «σε σύμπραξη με το ΠΑΜΕ και την ΛΑΕ» ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπουν ιδιώτες στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σκουρλέτης: Με εντολή Μητσοτάκη η απεργία

Ο Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα καταλογίζοντας ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη πολιτικά παιχνίδια και προσωπική εντολή προκειμένου να συνεχιστεί η απεργία. «Με εντολή Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθαριότητα», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εσωτερικών.

Πηγές της Κουμουνδούρου τόνιζαν την ίδια ώρα ότι με την στάση του αυτή ο αρχηγός της ΝΔ υπηρετεί δύο στόχους – αφ’ ενός να ανοίξει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμάτων και, αφ’ ετέρου, να μην επιτρέψει να φανεί ότι επήλθε λύση στο θέμα των συμβασιούχων της καθαριότητας μετά την χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΟΕ – ΟΤΕ με τον πρωθυπουργό.

Ενδειτική, άλλωστε, είναι και η σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία τονίζεται:  «Η ΝΔ και ο αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις “ΝΔ” και “εργολάβοι” ταυτίζονται».

ΝΔ: Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Απαντώντας, η ΝΔ υπενθύμισε την δήλωση Μητσοτάκη υπέρ του άμεσου τερματισμού της απεργίας και ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση με τη δήλωση του Προέδρου της, για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους πολίτες. Η Κυβέρνηση η οποία έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση, ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες».

Επισημαίνεται ότι η συνέχιση της απεργίας αποφασίστηκε παρ’ ότι στην τροπολογία Σκουρλέτη που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή για τους συμβασιούχους ενσωματώθηκε και η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα να μην υπάρξει όριο ηλικίας στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα που θα γίνουν με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ στην ανακοίνωσή της επικαλείται ως βασικούς λόγους για την απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων το γεγονός ότι δεν διασφαλίζεται η πρόσληψη – μονιμοποίηση όλων των νυν συμβασιούχων καθώς και το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας.