Tο περιστατικό με την ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου και αντιδήμαρχου Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων, Νικόλαου Μακρόπουλου και ο σάλος που προκάλεσε, δεν είναι το μοναδικό μεταξύ των συνεργατών του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη,

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ν. Μακρόπουλος εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί στο «Baden Baden» της Γερμανίας, τα Χριστούγεννα, δηλώνοντας πως έχει νοσταλγήσει την «αγαπημένη» του Aston Martin αλλά και την «γαλήνη» του Black Forrest.

image

Είχαν προηγηθεί οι περιπτώσεις της Αλεξίας Έβερτ, της Κατερίνας Γκαγκάκη και της Δήμητρας Ινές Αγγελή-Λυκούδη, που είχαν συνοδευτεί και με παραιτήσεις.

Ads

Μόλις δύο εβδομάδες πριν την ανάρτηση Μακρόπουλου, η τότε αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αλεξία Έβερτ, είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, όταν, σε σχόλιό της κάτω από μία ανάρτηση για τη συγκέντρωση στην αμερικανική πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, είχε χαρακτηρίσει του διαδηλωτές του ΚΚΕ, ως «κατσαρίδες και τρωκτικά».

image

Μετά τον σάλο, ο Κώστας Μπακογιάννης αναγκάστηκε να την καθαιρέσει, ζητώντας την παραίτησή της, την οποία είχαν ζητήσει νωρίτερα η Ανοιχτή Πόλη και ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας.

Έναν χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2019, ο δήμαρχος έκανε δεκτή την παραίτηση της Δήμητρας Ινές Αγγελή-Λυκούδη, η οποία ήταν η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για το παιδί.

Αν και η παραίτησή της έγινε με αφορμή την παραίτηση της Κατερίνας Γκαγκάκη, μετά την σεξιστική στάση της απέναντι στην φοιτήτρια που υπέστη σεξουαλική παρενόχληση στο ΑΠΘ, η Δήμητρα Ινες Αγγελή-Λυκούδη ήταν επίσης εκείνη η οποία απέσυρε αιφνίδια το θέμα του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας από το δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας του, σε συνεννόηση με τον Κώστα Μπακογιάννη, επειδή όπως είπε βρισκόταν «σε συνεννόηση με την πρεσβεία του Πακιστάν».

Τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς, η πακιστανική κοινότητα υπέβαλε στον δήμο το αίτημά της για την τρίτη χρονιά λειτουργίας του σχολείου.

Από την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας δημοσιοποιήθηκε βίντεο και η Ανοιχτή Πόλη ακολούθησε με καταγγελίες για την συμμετοχή της Ι. Λυκούδη το 2011 σε ρατσιστική συγκέντρωση όπου έλαβε τον λόγο μετά τον Ηλία Κασιδιάρη.

Η «Ανοιχτή Πόλη» είχε ζητήσει την αποπομπή της, αφού όπως τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος «δεν μπορεί τα ζητήματα παιδείας του Δήμου να βρίσκονται στα χέρια ενός ανθρώπου που δέχεται να συνομιλεί με τον Ηλία Κασιδιάρη».

Η Κατερίνα Γκαγκάκη ήταν εκείνη που άνοιξε τον «χορό» των παραιτήσεων, επίσης τον Νοέμβριο του 2019, όταν εγκατέλειψε την θέση υπευθύνου του τομέα Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης.

Η παραίτηση της Γκαγκάκη ήταν συνέπεια των αντιδράσεων για τα σεξιστικά σχόλια που έγιναν στο πάνελ της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα – όπου συμμετείχε – εναντίον της φοιτήτριας που έπεσε θύμα κακοποίησης στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.